17. 08. 2022.
Na Kosovo bačeno 10 tona uranijuma!

Na Kosovo bačeno 10 tona uranijuma!

Na Kosovo bačeno 10 tona uranijuma!

U izvještaju Bakarija Kantea kaže se da je NATO 1999. godine, tokom bombardovanja, bacio na Kosovo blizu deset tona osiromašenog uranijuma, a s obzirom da se bombardovanje desilo u vrijemenu sjetve, osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo posljedicama u lancu ishrane, pišu Novosti.

Posljedice toga su povećanju broja oboljelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba.

– Svaki značajniji cilj u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine gađan je različitom vrstom oružja. Jedan od najviših zvaničnika UNEP (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu čiji su stručnjaci istraživali posledice bombardovanja) potvrdio mi je to. Oni su zapravo testirali oružje na civilnom stanovništvu. To je nezapamćen ratni zločin – za Novosti je izjavio Parsons.

On je i danas zapanjen što su se Amerika i NATO odlučili da jedan narod usred Evrope zaspu bombama sa osiromašenim uranijumom.

NATO je pokušao da spriječi UN da poslije rata pošalju tim istraživača u Srbiju pa je napravljen kompromis da ekipa UN-a uvek ide uz pratnju NATO vojnika, kaže Parsons.

Svijest o opasnosti od radijacije izazvane uranijumom i te kako je postojala kod službenika i vojnika koji su poslije bombardovanja poslati na Kosovo.

U Srbiji je od malignih bolesti oboljelo oko 30.000 ljudi, a umrlo oko 19.000, samo u 1999. Sada se godišnje otkriva oko 37.000 pacijenata, a umire ih 21.000.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender