27. 09. 2021.
NATO obustavlja kontakte sa Rusijom

NATO obustavlja kontakte sa Rusijom

NATO obustavlja kontakte sa Rusijom

Kako je saopštio, Alijansa će intenzivirati saradnju sa Ukrajinom.

“Suspendovali smo sve kontakte osoblja, civilne i vojne i otkazali prvu zajedničku vojnu misiju”, rekao je Rasmusen novinarima nakon susreta sa ruskim ambasadorom u sjedištu NATO.

On je, međutim, istakao da će kanal komunikacije ostati otvoren preko Savjeta NATO-Rusija, u kome su šefovi diplomatskih misija zemalja članica i Rusije.

Rasmusen je ukazao da je do suspenzije odnosa došlo zbog ruskog kršenja međunarodnih obaveza i povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Imali smo iskren i otvoren odnos sa ruskim ambasadorom i zamolio sam ga da naš stav prenese Moskvi”, rekao je generalni sekretar, dodajući da će nakon revizije odnosa sa Rusijom Severnoatlantski savjet početkom aprila odlučiti kako će se ti odnosi dalje razvijati.

On je objasnio da je zajednička misija koja je otkazana obuhvatala učešće ruske ratne mornarice u pratnji specijalnog američkog broda ne kome će biti uništeno sirijsko hemijsko oružje.

“Da se razumijemo, oružje će biti uništeno po planu, samo neće biti ruskih brodova u pratnji”, rekao je on.

Generalni sekretar je najavio i da će NATO intenzivirati partnerstvo sa Ukrajinom i dići ga na viši nivo, ali da članstvo Ukrajine u paktu još nije na dnevnom redu.

“Oni prvo treba da izraze želju za učlanjenjem i ispune kriterijume”, rekao je Rasmusen i dodao da “NATO poštuje opredjeljenje Ukrajine da vodi nesvrstanu politiku”.

Rasmusen je najavio da će se sutra sresti s premijerom ukrajinske prelazne vlade Arsenijem Jacenjukom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender