10. 08. 2022.
Sjećanje na diktaturu visokog predstavnika: 15 godina od smjene Nikole Poplašena

Sjećanje na diktaturu visokog predstavnika: 15 godina od smjene Nikole Poplašena

Sjećanje na diktaturu visokog predstavnika: 15 godina od smjene Nikole Poplašena

Nikola Poplašen je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima održanim u septembru 1998. godine, kao kandidat koalicije SDS-SRS. Za predsjednika Republike Srpske je izabran 12. i 13. septembra 1998, a na dužnost je stupio 4. novembra 1998. Na izborima je dobio oko 380.000 glasova.

Sa funkcije predsjednika Republike Srpske smijenjen je 5. marta 1999. odlukom Visokog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa jer nije htio da predloži  Milorada Dodika za mandatara  Vlade Republike Srpske.  Dodik je u to vrijeme bio miljenik međunarodne zajednice, a Poplašen je predlagao druge kandidate.

Vlada koju je tada predvodio Milorad Dodik, bila je poslije izbora i dalje na dužnosti do izbora nove Vlade. Poplašen je htio da razriješi premijera i pozvao se na član 94 Ustava RS koji kaže:

”Ako ocijeni da je došlo do krize u funkcionisanju Vlade, predsednik Republike može, na inicijativu najmanje 20 poslanika i pošto sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine i predsednika Vlade, zatražiti od predsjednika Vlade da podnese ostavku. Ukoliko predsjednik Vlade odbije da podnese ostavku, predsjednik Republike ga može razriješiti”.

4. marta Vestendorp je zaprijetio predsjedniku Srpske da će ga suspendovati ukoliko ne odustane od ove namjere. Dodik odgovara Poplašenu da pomenuta inicijativa nije ustavna, jer mu je mandat, kao i njegovoj vladi, istekao provođenjem septembarskih izbora. Takođe, Dodik navodi da je sasvim sigurno narušavanju Poplašenovog ugleda doprinijelo njegovo konfrontiranje sa međunarodnim predstavnicima. Dodik je zato zatražio od Poplašena da inicijativu odbaci.

RS je tih dana očekivala donošenje konačne arbitražne odluke o statusu Brčkog,

Nakon pisma koje mu je poslao predsjednik RS, Vestendorp 5. marta saopštavajući da je iskoristio svoja ovlašćenja i smijenio Nikolu Poplašena, a da odluka treba da stupi na snagu odmah.

OHR Poplašena optužuje za rušenje Dejtonskog sporazuma:

”Predsjednik Poplašen je vršio opstrukciju implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir i djelovao u pravcu stvaranja nestabilne situacije u Republici Srpskoj, čime je doveo u opasnost mir kako u Republici Srpskoj, tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini.” Visoki se čak pozvao na to da ” zaštite funkcije predsjednika Republike Srpske kao institucije, i zaštite legitimnih interesa naroda Republike Srpske”. Visoki se pozvao na čuvena ovlaštenja koja su mu data članom 5. Aneksa 10 Opšteg sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik “na teritoriji njegovog djelovanja konačan autoritet za tumačenje Sporazuma o civilnoj implementaciji mirovnog sporazuma,” (kako on kaže: tako je) i članom II (1) (d) tog istog Aneksa kojim se Visoki predstavnik ovlaštava  da “pomogne, kada Visoki predstavnik to smatra potrebnim, u rješavanju svih poteškoća koje se javljaju u vezi sa civilnom implementacijom.”  U članu I.1. pomenutog Aneksa se kaže da termin “civilna implementacija” naročito obuhvata “uspostavu političkih i ustavnih institucija u Bosni i Hercegovini.”

Poplašen izjavljuje da je smjena “nedemokratska i nedejtonska”, te da je ne može prihvatiti.

Dodik: Dobar potez Vestendorpa

Dodik ne reaguje odmah, ali kasnije izjavljuje da je ”instituciju predsjednika RS ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

Istog dana, 5. marta, saopštena je odluka o Brčkom kao neutralnom distriktu kada i Dodik podnosi ostavku jer je godinu prije toga javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko ne pripadne RS.  Vestendorp moli Dodika da preispita svoju “preuranjenu odluku”. Međutim, već 7. marta, Dodik je nagovijestio da bi ostavku mogao da povuče pošto ga ostali političari RS nisu slijedili.

Na vanrednoj sjednici Skupštine RS, 7. marta skupštinska većina podržava Poplašena i glasa protiv Vestendorpove odluke. Protiv glasaju i Dodikovi koaliconi partneri socijalisti i poslanici iz stranke Biljane Plavšić, dok su poslanici SNSD bili uzdržani.

U ponedeljak 8.marta Vestendorp pokazuje da ne haje ni za odluku skupštine RS i Poplašenovu smjenu proglašava konačnom.

”Dobro je što je otišao!”

Poslanik SNSD, pokojni Nenad Baštinac, izjavljuje u utorak 9. marta: “Poplašen za nas nije predsjednik. Vestendorp je u pravu, jer ima ovlašćenja da to uradi.”

Nešto kasnije smjenu podržava i Dodik, koji je ostao premijer Srpske do januara 2001. godine: ”Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet mjeseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj RS, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao”.

Poplašen kao kandidat na narednim izborima

Poplašen_manja slika

Nikola Poplašen važi za jednog od najiskusnijih i politički najobrazovanijih politilčara u Republici Srpskoj, kojeg bi mnogi i danas voljeli vidjeti kao kandidata za predsjednika Republike Srpske.

Nedavno je bilo govora o tome kako bi Poplašena mogla kandidovati Srpska napredna stranka u RS, koja bi u tom slučaju zajedno sa ostalim opozicionim strankama, koje bi joj se pridružile, imala kandidata koji bi se ravnopravno uključio u trku za predsjednika RS.

(Kontakt radio)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender