19. 01. 2022.
Svečano uručene nagrade “Meša Selimović”

Svečano uručene nagrade “Meša Selimović”

Svečano uručene nagrade “Meša Selimović”

Nagradu, koju dodjeljuju “Večernje novosti”, a sastoji se od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, Povelje i 300.000 dinara /oko 2.600 evra/, dobitnicima je uručio generalni direktor Kompanije “Novosti” Ratko Dmitrović.

Prestižno priznanje za najbolje djelo u 2013. godini Ivan Negrišorac je dobio za pjesničku zbirku “Kamena čtenija”, u izdanju “Orfeusa”, a Slobodan Vladušić za roman “Mi, izbrisani”, u izdanju “Lagune”.

Ovogodišnja nagrada “Meša Selimović” za knjigu godine, koju 26. put dodeljuju “Večernje novosti” prvi put je ravnopravno dodijeljena za pjesničku i proznu knjigu, dok je treći put u svojoj istoriji nagrada podijeljena između dva dobitnika.

Јedan od dobitnika nagrade Slobodan Vladušić istakao je da je stvarao svoju priču u romanu idući tragom Meše Selimovića. “U govoru Selimovićevog kadije iz njegovog romana ‘Derviš i smrt’ prepoznajemo govor takozvanog običnog sveta, koji je kulturu i znanje zamenio za omamljivo brbljanje medija”, rekao je Vladušić nakon što mu je uručena nagrada.

Govoreći o nagrađenoj knjizi “Mi, izbrisani”, profesor Petar Pijanović ocijenio je da se u njoj pripovijeda o pošastima postmodernog doba u kojem je život fikcija, a stvarni virtuelni svijet.

“Tu ima sve više prostora za razne kompjuterske igre, simulacije i samoobmane, a sve manje prostora za čoveka. U tom svetu čovek je osuđen i izgubljen, postaje žrtva, takozvanog – civilizacijskog napretka”, istakao je Pijanović.

Dobitnik nagrade Ivan Negrišorac je, obraćajući se okupljenima u beogradskom Narodnom pozorištu, rekao da je srećan što je dobio baš priznanje koje nosi ime slavnog književnika Meše Selimovića.

“Selimović je stvorio knjige koje se mogu čitati i u iščekivanju egzekucije, čak i u smrtnom času”, istakao je Negrišorac.

Govoreći o nagrađenoj pjesničkoj zbirci “Kamena čtenija”, profesor Aleksandar Јovanović je rekao da je Negrišorac u ovoj knjizi pokušao da nađe uzroke “identitetskih lomova srpskog naroda u Crnoj Gori, tako što je promišljao njihovu kulturu i tradiciju”.

U žiriju za dodjelu nagrade “Meša Selimović” ove godine bila su 54 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara, a u javnom nadmetanju, koje je dvije sedmice trajalo na stranicama “Novosti”, knjige Negrišorca i Vladušića dobile su po 15 glasova.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender