28. 10. 2021.
Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

EU preduzela prve konkretne mjere protiv Rusije

Evropa se, prema ocjeni Van Rompeja, suočava sa najvećim izazovom od sukoba u bivšoj Јugoslaviji. Evropski lideri dogovorili su se na današnjem sastanku u Briselu da uvedu trostepene sankcije Rusiji, koje će se sprovoditi u zavisnosti od odnosa Moskve prema krizi u Ukrajini.

Kako je saopštio predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, u prvom stepenu EU će suspendovati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom, a članice Unije neće učestvovati na samitu G8 u Sočiju.

Van Rompej je zatražio od ruskih oružanih snaga da se smjesta povuku iz Ukrajine, a najavljeni referendum o nezavisnosti Krima nazvao je “nelegalnim”. Drugi stepen sankcija EU prema Rusiji mogao bi obuhvati zabranu putovanja i zamrzavanje ruske imovine, upozorio je Van Rompej, pozvavši Moskvu da se vrati za pregovarački sto s ukrajinskim vlastima.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je, nakon sastanka u Briselu, da poslovi sa Rusijom ne mogu da se nastave u dosadašnjem obliku. Odluka o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja mogla bi da bude donijeta veoma brzo ukoliko ne dođe do napretka u dijalogu, dodao je on. Predsjednik britanske vlade ocijenio je da se “trenutno suočavamo sa najozbiljnijom krizom u Evropi u ovom vijeku”.

LAVROV- KERI: PRIЈEDLOG ZA RЈEŠENJE KRIZE U UKRAЈINI

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će prenijeti predsjedniku Vladimiru Putinu prijedlog o rješavanju ukrajinske krize koji je dobio od američkog državnog sekretara DŽona Kerija.

Podnijeću izvještaj ruskom predsjedniku, a potom će predsjednik donijeti odluku, rekao je Lavrov poslije sastanka u Rimu.

On je dodao da za sada ne može poručiti međunarodnoj zajednici da je postignut dogovor o rješavanju ukrajinske krize, prenio je Itar tas.

Lavrov je rekao da mu je Keri prenio da SAD nisu sastavile listu sa imenima lica protiv kojih se primjenjuju mjere zamrzavanja imovine i zabrane ulaska u SAD.

“Keri me je uvjerio da još nema listi, da postoji instrukcija, ali to ne mijenja situaciju. Ovo je svejedno prijetnja, kao i zamrzavanje aktivnosti u Grupi 8”, rekao je ruski zvaničnik.

Predsjednik SAD Barak Obama prethodno je naredio uvođenje sankcija protiv lica koja su umiješana u rusku vojnu intervenciju na Krimu, saopštila je Bijela kuća.

AMERIČKI RAZARAČ IDE KA CRNOM MORU

Američki razarač sa navođenim raketama uputio sa u Crno more na vježbe za koje zvaničnici SAD tvrde da su rutinske i ugovorene prije krize u Ukrajini.

Razarač USS Trakstun isplovio je u četvrtak iz grčke luke Souda, kako bi učestvovao u zajedničkim vojnim vježbama sa oružanim snagama Rumunije i Bugarske, saopštila je američka mornarica, a prenosi AFP.

“Dok je u Crnom moru, naš brod će sprovoditi obilaske luka i rutinske, prethodno planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regionu”, navodi se u saopštenju.

Misija je isplanirana prije nego što je razarač napustio Sjedinjene Države, tvrde u američkoj mornarici.

Iako se tvrdi da prisustvo američkog razarača u Crnom moru nema veze s tim što su proruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom Krim, ono šalje simboličnu poruku vlastima u Moskvi, ocjenjuje AFP.

Ovaj potez uslijedio je samo dan nakon što je Pentagon odlučio da pošalje borbene avione F-15 u Poljsku i baltičke zemlje, kako bi patrolirali u Istočnoj i Centralnoj Evropi dok traje ukrajinska kriza.

Šest američkih borbenih aviona i dva leteća tankera za gorivo stigli su u Litvaniju, na osnovu američke odluke u srijedu da ojača odbrambenu vazduhoplovnu misiju NATO u tri baltičke zemlje: Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Litvanije, avioni “F-15C – igl” stigli su iz baze u Britaniji, i uključili su se floti od još četiri borbena aviona koji će patroliraji vazdušnim prostorom tri baltičke zemlje.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel objavio je u srijedu uveče da SAD šalju pojačanja saveznicima u Evropi, kao odgovor na ruske vojne akcije na ukrajinskom poluostrvu Krim. Baltičke vazduhoplovne patrole NATO polijeću iz baze Zoknjaj na sjeverozapadu Litvanije.

ЈACENJUK: KRIM ЈE SASTAVNI DIO UKRAЈINE!

Ukrajinski premijer Arsenij Јacenjuk rekao je danas da je dekret kojim se Krim proglašava dijelom Rusije nezakonit potez i da je Krim bio i ostaće sastavni dio Ukrajine.

To je nezakonita odluka i ovaj takozvani referendum nema nikakvo pravno uporište, rekao je Јacenjuk na konferenciji za novinare u Briselu nakon razgovora sa liderima EU.

On je apelovao na vladu Rusije da ne podržava pristalice separatizma u Ukrajini.

“Krim je bio i ostaće sastavni dio Ukrajine”, rekao je Јacenjuk, prenosi AFP.

Јacenjuk je rekao da će ukrajinske oružane snage reagovati u slučaju ruske vojne eskalacije dublje u teritoriji Ukrajine.

“Spremni smo da zaštitimo svoju zemlju”, rekao je on.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender