28. 09. 2021.
Privedeni članovi CIK-a

Janjić: Srbija ne može ništa da uradi povodom formiranja Tačijeve vojske

On je naveo da je Beograd pred potpisivanje briselskog sporazuma tražio od NATO garancije da buduća vojska Kosova neće ići sjeverno od Ibra, ali je dobio samo usmenu izjavu.

“Problem je što javnost o svemu tome nije obaveštena”, rekao je Janjić za beogradski dnevnik “Danas”.

Poslanik Jedinstvene srpske liste u parlamentu samoproglašenog Kosova Rada Trajković ocijenila je da je vojska Kosova opasnost za regionalnu bezbjednost i kritikovala “pasivno reagovanje Beograda” na odluku Prištine o njenom osnivanju.

Ona upozorava da, bez obzira na “predizborne razloge zbog kojih je vlada Hašima Tačija pokrenula pitanje osnivanja oružanih snaga Kosova, to predstavlja osnov za formiranje buduće vojske”.

Trajkovićeva je za “Danas” ocijenila da je riječ o “monoetničkoj tvorevini, koja je opasnost za regionalnu bezbjednost i Srbe na Kosovu i Metohiji”.

“Očekujem da će odgovorne države članice NATO staviti veto na vojsku Kosova zbog strahovanja da bi dve albanske vojske – jedna u Albaniji, druga na Kosovu i Metohiji – mogle da destabilizuju Balkan. Pogotovo što delovi tih bezbednosnih snaga i na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, iako je u NATO, odlaze u Al Kaidu”, upozorila je Trajkovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender