06. 12. 2021.
Kako mačke pomažu čovjeku: Predenje protiv stresa

Kako mačke pomažu čovjeku: Predenje protiv stresa

Kako mačke pomažu čovjeku: Predenje protiv stresa

Svjesni predivnih efekata koje mačke imaju na ljude, zaposleni u “Animal Care” asocijaciji iz Pakistana napravili su koristan poster zahvaljujući kome ćete tačno znati prednosti toga što vam se maza mota oko nogu i kada vas to nervira, piše portal “Životinje.rs”.

Smanjuju stres

Vibracije koje se stvaraju tokom mačkinog predenja djeluju sedativno na nervni sistem ljudi i tako nas umiruju. Na ovaj način smanjuju stres i napetost koje redovno osjećamo po povratku sa posla.

Dijagnostika predenjem

U svijetu su lekari postali sve svjesniji “moći” koju posjeduju mačke. Naime, nakon niza istraživanja ljekari su došli do zaključka da se predenje mačaka razlikuje u trenutku uživanja i trenutku upozorenja čovjeka na određenu bolest. Takođe, postoji potvrđena studija o vrsti predenja koja je drugačija u zavisnosti od bolesti.

Snižava krvni pritisak

Krvni pritisak je takođe stvar koju predenje mačaka može regulisati. Ne kažemo da nju možete koristiti umjesto lijekova, ali sigurni smo da će dobro uticati na vas.

Jača kosti

Prema riječima svetskih ortopeda frekvencija od 25-200 Hz koju proizvodi mačka tokom predenja najbolja je za ojačavanje kostiju.

Smanjuje rizik od infarkta

Prema posljednjim istraživanjima kardiologa, vlasnici mačaka imaju 40% manje šansi da dožive infarkt.

Uklanja otok i infekcije

Stručnjaci takođe tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode utiče na ubrzavanje cirkulacije, što doprinosi bržem smanjenju otoka i eliminisanju infekcije iz organizma.

Pozitivno dejstvo na ligamente i mišiće

Mnogi profesionalni sportisti primjetili su nevjerovatno pozitivno dejstvo svojih mezimaca u trenucima zamora mišića ili povreda ligamenata i tetiva. Vođeni tim zapažanjem naučnici su potvrdili ovu pojavu i sada veliki broj sportskih fizioterapeuta preporučuje sportistima da se što više maze sa svojim ljubimcima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender