28. 09. 2021.
Naučnici pronašli i dokumentovali sve rajske ptice

Naučnici pronašli i dokumentovali sve rajske ptice

Naučnici pronašli i dokumentovali sve rajske ptice

Prije devet godina dvojica naučnika su započela neobičnu misiju: Da budu prvi koji će pronaći i dokumentovati svih 39 vrsta legendarnih rajskih ptica. Poslije 18 ekspedicija i preko 39.000 fotografija njihova misija je ispunjena.

Na Novoj Gvineji kenguri se penju na drveće, a leptiri veličine frizbija lepršaju kroz prašumu po čijem tlu bauljaju sisari koji legu jaja.

Žabe imaju neobične noseve, a rijeke su pune živopisnih riba duginih boja.

Pa ipak, nijedno od ovih čuda prirode sa Nove Gvineje ne očarava naučnike u toj mjeri kao stvorenja koja je Alfred Rasel Valas, prirodnjak iz 19. vijeka, nazvao

„najčudesnijim i najljepšim pernatim stanovnicima Zemlje“ – rajske ptice.

Trideset devet vrsta živi samo na Novoj Gvineji i nekoliko okolnih područja, ali, i pored višedecenijskih istraživanja još niko nije uspio da ih vidi sve.

Sve je počelo 2003. godine kada su Edvin Skols, ornitolog sa Kornelovog instituta, i Tim Laman, biolog i fotograf, postavili sebi za cilj da dokumentuju sve postojeće vrste rajskih ptica.

Za to im je bilo potrebno više od osam godina i 18 ekspedicija, po nekim od najegzotičnijih predjela naše planete.

Pomoću fotografija, video-snimaka i zvučnih zapisa, Skols i Laman uspjeli su da zabilježe načine udvaranja i druge oblike ponašanja koji su do sada bili nepoznati nauci.

Rajske ptice su ekstremni primjer Darvinove teorije o polnoj selekciji. Ženke biraju partnera prema određenim spoljašnjim karakteristikama i time povećavaju šanse da se te osobine prenesu i na sljedeću generaciju.

Obilje hrane i nedostatak grabljivaca na Novoj Gvineji omogućili su pticama da prosperiraju i svoje atraktivne karakteristike toliko razviju da ih čak i objektivni naučnici smatraju apsurdnim.

Blistavo perje se u Aziji već hiljadama godina cijeni kao ukras. Lovci koji su ih u 16. vijeku prvi put pokazali Evropljanima, često su im kidali krila i noge da bi naglasili ljepotu perja.

To je izazvalo vkerovanje da je rokeč o božijim pticama, koje lete nebesima bez slijetanja, a hrane se rajskom maglom.

A u 21. vijeku Laman i Skols su odlučili da ptice fotografišu iz ugla iz kojeg ih nikad niko nije vidio.

NJihov rad će značajno doprinijeti očuvanju prirode na Novoj Gvineji, gdje su ptičja staništa do sada bila zaštićena samo zahvaljujući tome što su nepristupačna i daleka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender