28. 09. 2021.
Šansa za posao: “Elektroinženjering” raspisao konkurs za prijem radnika

Šansa za posao: “Elektroinženjering” raspisao konkurs za prijem radnika

Neki su na birou po 20 godina

To je “Nezavisnim” potvrđeno iz Udruženja nezaposlenih u BiH, iz kojeg kažu da je bez posla trenutno oko 560.000 ljudi.

“Imate ljude koji su na birou 20 godina i nije riječ o malom broju, što je poražavajuće i žalosno. Bio sam sa ljudima koji su mi to potvrdili”, naglašava Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Prema njegovim riječima, loš poslovni ambijent u BiH jedan je od uzroka za ovakvu dubiozu.

“U januaru i februaru zabilježen je porast nezaposlenosti, što pokazuje da vlast ne radi ništa po tom pitanju. Ne vidi se izlaz! Nije problem što smo u tunelu, već što se ne vidi svjetlo”, ilustruje Sejdić.

O dubiozi u kojoj se nalaze oni koji traže posao svjedoči i podatak Agencije za statistiku BiH za prošlu godinu, prema kojem je čak 75.000 građana BiH nezaposleno već deset godina ili više.

Komentarišući ovaj podatak, sindikalni predstavnici su i više nego zabrinuti. Kažu da se izlaz iz ovakve situacije nazire, ali da se na tome ne radi dovoljno.

“Činjenica da imamo 75.000 ljudi koji su nezaposleni deset ili više godina, samo je po sebi pokazatelj o stanju u državi. Stanje u BiH se može popraviti veoma brzo, u svakom smislu, međutim, oni koji bi na tome trebalo da rade, zapravo čine sasvim suprotne stvari”, kritikuje Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Privrednici, sa druge strane, tvrde da oni nisu odgovorni za ovakvo stanje, već, kako ukazuju, i njih “guše” veliki nameti u državi.

“Percepcija da su poslodavci krivi za ovako visoku  stopu nezaposlenosti je samo jedan ugao gledanja na ovaj problem. Ovo je zemlja u kojoj su najveći nameti poslodavcima”, kaže Alija Remzo  Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Upozorava da ovdje ne podstiču zapošlavanje niti se nadležni ozbiljno bave problemom nezaposlenosti, tako da poslodavci, kako on ističe, sami taj problem ne mogu riješiti.

“Poslodavci nemaju mnogo prostora da svoju dobit ulažu u otvaranje novih radnih mjesta. Dok problem ne počnu rješavati u krugu poslovnih partnera, gdje će svako davati svoj doprinos, dotle će krivicu prebacivati sa jednih na druge”, ocjenjuje Bakšić.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kraju januara, u poređenju sa decembrom prošle godine, broj nezaposlenih povećan je za 3.833.

“Nezaposlenost se povećala u FBiH za 2.914 osoba, u RS za 909 osoba, a u Brčko distriktu za deset lica”, naglašavaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Povećanje broja nezaposlenih

FBiH                                                                                                 2.914

RS                                                                                                       909

Brčko distrikt                                                                                        10

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender