24. 09. 2021.

Ranka Mišić: Zakon o radu neće biti usvojen ove godine

“MMF ne insistira samo na donošnju novog zakona o radu, nego i na tome kako on treba da izgleda, što je nedopustivo”, istakla je Mišićeva i dodala da MMF nije klasičan kreditor, već da u aranžmanu sa određenom zemljom diktira i ključne reforme u toj zemlji.

Podsjećajući da MMF ima aranžman sa više od 180 zemalja, Mišićeva je za “Pres Republika Srpska” rekla da tamo gdje uđe “njihova čizma” zemlja je finansijski porobljena i ne može samostalno da odlučuje.

Ona je ocijenila da su u Republici Srpskoj domaći poslodavci u zapećku, da MMF ne radi za njih, već da stvara ambijent isključivo za strane investitore, kojima bi novim zakonom bilo omogućeno da u Srpskoj uzmu sve što mogu.

Mišićeva je, kao neke od razloga zbog kojih je novi zakon o radu nepovoljan po radnike, navela potpuno poništavanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, napominjući da bi se novim zakonom uvele i agencije koje bi poslodavcima iznajmljivale radnike po potrebi.

Prema njenim riječima, novim zakonom o radu bila bi praktično ukinuta sva prava koja su regulisana kolektivnim ugovorom – minuli rad, otpremnina kod tehnološkog viška i odlaska u penziju, disciplinski postupak, godišnji odmor, iznos regresa.

“Tu je i ukidanje kolektivnog pregovaranja, temeljnog principa koji postoji svuda u svijetu”, dodala je Mišićeva.

Ona ja izrazila zadovoljstvo što je i Vlada Srpske saglasna sa ovim stavom sindikata i što “govori istim argumentima, jer je poslije Ustava, zakon o radu najvažniji akt”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender