28. 10. 2021.
Međunarodna zajednica neće priznati izbore 2014. godine

Tanja Fajon pred američkim Senatom tražila promjenu Dejtona

U svome izlaganju u američkom Senatu gdje je održana razmjena mišljenja o temi “Dešavanja na Zapadnom Balkanu i politički odgovori”, Fajon je ocijenila da se međunarodna zajednica mora mnogo više posvetiti razvoju i stabilizaciji Zapadnog Balkana.

“Moramo se mnogo više fokusirati na Zapadni Balkan. Ova godina je odlučujuća za napredak regije. Posebno zbog činjenice da se u nekoliko zemalja Balkana održavaju izbori. Sjedinjene Američke Države su u prošlosti igrale vrlo značajnu ulogu na Balkanu, a nastaviće to raditi i u budućnosti. Ipak, potrebno je da se više posvetimo cijeloj regiji. Kao što su pokazali protesti u BiH u februaru ove godine, bez slušanja glasa naroda mogu se ugroziti stabilnost i mir”, rekla je ona.

Naglasila je da, od svih zemalja regije, BiH zahtijeva najviše pažnje i posvećenosti međunarodne zajednice.

“BiH moramo staviti na vrh naših prioriteta na Balkanu. To je trenutno najnestabilnija zemlja u regiji podijeljena po etničkim linijama. Dejtonski sporazum je okončao rat u BiH, ali nije doprinio uspostavljanju struktura za funkcionisanje države. Zato su potrebne ozbiljne promjene u BiH i unutrašnji proces koji će rezultirati širokim ustavnim promjenama”, kazala je Fajon.

Smatra da je narod u BiH posljednjim masovnim protestima jasno pokazao da želi promjene i da nije zadovoljan političarima u zemlji.

“Protesti u februari su na kraju rezultirali i nasiljem, najžešćim nasilje u zemlji nakon rata. Narod je jasno pokazao da nije zadovoljan političkim elitama i da želi promjene. Ekonomska, politička i socijalna situacija u zemlji je više nego zabrinjavajuća i potrebno je što prije djelovati”, istakla je ona.

Smatra kako se ne treba blokirati evropski put BiH slučajem Sjedić-Finci dodajući kako BiH što prije treba postati članica EU-a.

“Evropska unija može djelovati kao medijator. Ne smijemo dozvoliti da slučaj Sejdić-Finci blokira pristupanje BiH u EU. Potreban nam je jedan novi pristup prema Bosni i Hercegovini. U suprotnom slučaju, moglo bi se desiti veliko nasilje u toj zemlji, posebno pred izbore ove godine”, rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender