Postupci, a ne kritike doveli Sud BiH u sadašnju poziciju

Željka Cvijanović, povodom 8. marta: RS je zrelo demokratsko društvo

“U Republici Srpskoj imamo pet žena ministara i premijera, kao i žene koje su na čelu važnih institucija”, rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci na forumu “Žena i moć: Koliki je stvarni uticaj žena u javnom i političkom životu”.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku “čekaju procesi da bi društvo u potpunosti postalo jednako za sve”.

“Kada je u pitanju politički angažman žena u Republici Srpskoj, one imaju daleko veću moć nego što to javnost percipira. Žene su odlučne da se uhvate u koštac sa svim izazovima, iako u javnosti nema svijesti i spoznaje o njihovoj jačini”, dodala je Cvijanovićeva.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić kaže da svaka lokalna zajednica u Srpskoj ima načine na koji organizuje učešće žena u javnom i političkom životu.

“Važno je reći da imamo dovoljan broj žena odbornika u lokalnim zajednicama. U lokalnim zajednicama imamo džender komisije, koje vode računa o ravnopravnosti žena”, rekla je Rešićeva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da se stepen demokratizacije društva mjeri po tome koliko žena ima u politici.

“Žene su pokazale da mogu raditi najkompleksnije poslove bolje od muškaraca. Dostupnost pozicija za oba pola mora biti jednaka”, rekla je Majkićeva.

Ambasador Norveške u BiH Vibeke Lilo istakla je da njena zemlja stavlja veliki akcenat na rodnu ravnopravnost. “I u mojoj zemlji, ali i u BiH, mora se još dosta toga uraditi na ravopravnosti polova”, poručila je Lilo.

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je da žene u Srpskoj veoma mnogo participiraju u javnom i političkom životu.

Forum su organizovali Džender centar, norveška Ambasada u BiH i Nezavisni univerzitet Banjaluka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender