27. 09. 2021.
Krim formirao sopstvene oružane snage

Krim formirao sopstvene oružane snage

Krim formirao sopstvene oružane snage

“Ova ceremonija označava zvanično formiranje oružanih snaga Krima, iako Krim de fakto već neko vrijeme ima sopstvene oružane snage”, rekao je Aksjonov.

On je tokom ceremonije održane sinoć u parku Gagarin u Simferopolju istakao i kako se nada da će te snage obezbijediti mir na Krimu, posebno za vrijeme predstojećeg referenduma o budućem statusu Krima, zakazanog za 16. marta, objavio je “Glas Rusije”.

Aksjonov je rekao da su oružane snage Krima formirane da bi branile stanovnike poluostrvo, a ne da bi napadale ikoga.

Ukrajinski ministar odbrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh izjavio je danas da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim.

U Sevastopolju na Krimu sukobili su se proruski i proukrajinski aktivisti tokom održavanja “patriotskog mitinga” za obilležavanje 200-godišnjice od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je danas na mitingu u Kijevu da Ukrajina neće dati ni “milimetar” svoje teritorije Rusiji .

Rusija se “gadno preračunala” time što su njene snage ušle na ukrajinsko poluostrvo Krim, upozorio je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u intervjuu medijskoj kući Bi-Bi-Si.

Nakon pojavljivanja video snimaka sa neidentifikovanim naoružanim ljudima na ulicama Donjecka, pojavile su se spekulacije da su u taj grad u istočnoj Ukrajini stigli američki plaćenici iz kompanije za obezbjeđenje “Blekvoter”.

Najmanje na dva snimka, objavljena početkom nedelje na JuTjubu, vide se snažni, teško naoružani vojnici bez ikakvih obilježja na uniformama kako šetaju ulicama Donjecka koji potresaju proruski protesti, piše danas britanski list “Dejli mejl”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nove vlasti u Kijevu moraju da spriječe predsjedničku kandidaturu ultranacionaliste Dmitro Jaroša.

Ruski vojnici preuzele su danas kontrolu nad jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara, što je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara.

Širom Ukrajine za danas su najavljeni patriotski mitinzi, pošto se ova bivša sovjetska republika bori da obuzda mogući preokret usred naraslih tenzija između Rusije i Zapada oko Krima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender