Lopovi oštetili ŽRS za 271.000 KM

Lopovi oštetili ŽRS za 271.000 KM

Lopovi oštetili ŽRS za 271.000 KM

Ipak, u ovom preduzeću ističu da je to manje u odnosu na 2012. godinu, a pogotovo u odnosu na 2011, u vrijeme velikog remonta pruge, kada je bilo najviše krađa, a time i štete.

U “Željeznicama RS” su istakli da se najčešće krade ono što je najlakše prodati. Između ostalog, kradu se dijelovi od željeza, aluminijuma, bakra i olova, telekomunikacioni kablovi, kontaktni vodovi, priključna užad, kolosječni pribor i niz drugih dijelova od metala.

– Zbog izuzetno visoke cijene bakra, aluminijuma i olova aktuelna je krađa svih vrsta kablova koji su instalirani na užem pružnom pojasu, što izaziva smetnje u sistemu funkcionisanja veza – kazali su u ŽRS.

Dodali su da se na meti kradljivaca često nađu i ispravni vagoni, koji su svakodnevno na prugama, čime se ozbiljno ugrožava funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Najčešće krađe željezničke imovine zabilježene su na dijelovima pruge Doboj – Modriča, gdje se najviše kradu kablovi sa pružnih prelaza, na dijelu pruge Omarska – Tomašica, Brezičani – Ljubija, u Novom Gradu, mostu na Sani, gdje se najviše krade kolosječni pribor, kao i u Brodu.

U “Željeznicama” kažu da oni, kao ni druge željeznice, ne samo u okruženju nego i u cijeloj Evropi, nisu pošteđeni krađa.

– Pojačanim aktivnostima željezničkog obezbjeđenja krađe su u opadanju. Da bi ih bilo još manje, neophodna je i pojačana aktivnost policije, jer je željeznička infrastruktura, sa koje se krade oprema i materijal, vlasništvo Republike Srpske. Takođe, potrebno je i adekvatno sankcionisanje počinilaca ovog krivičnog djela – naglasili su u “Željeznicama RS”.

Poslovanje

“Željeznice RS” završile su 2013. godinu sa minusom od 23 miliona maraka, što je za 1,7 miliona više u odnosu na prethodnu godinu, ali su smanjile gubitak iz redovnog poslovanja.

Akumulirani gubitak ovog preduzeća na kraju 2013. godine dostigao je 226 miliona maraka. U “Željeznicama” su istakli da su lani smanjili poslovni gubitak za 2,2 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, na 12 miliona maraka.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender