Malezija: Potraga za avionom,sumnja na terorizam

Malezija: Potraga za avionom,sumnja na terorizam

Malezija: Potraga za avionom,sumnja na terorizam

Potraga za malezijskim putničkim avionom koji je nestao iznad Јužnog Kineskog Mora i dalje traje. Četiri putnika imala lažne posoše, javljaju agencije.”Boing 777” kompanije “Malezija erlajnz”, sa 277 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a posljednji kontakt s kotrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor “Malezija erlajnza” Ahmed Јauhari Јahja.

“Malezija erlajns” saopštila je da je prošlo 24 sata od kada su imali posljednji kontalt sa “Boeingom 777”. Kompanija navodi da još nije pronađen avion i da se traganje na moru nastavlja, a da će od jutra ponovo početi i potraga iz vazduha.

Potvrđeno je da su dva putnika putovala sa lažnim pasošima, prenosi Rojters.

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dvije velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letjelice.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je prethodno da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane.

Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Јužno Kinesko More, a operaciji su se priključile i druge zemlje jugoistočne Azije.

Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Јužno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja to je demantovao.

“Malezija erlajnz” je prethodno iznijela pretpostavku da je avion možda sletio u Nanmingu, u istočnoj Kini.

Aviokompanija je saopštila da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca, petoro Indijaca i troje Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Kompanija je navela da su avionom putovala i dvije bebe – jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Vlasti Italije i Austrije su, međutim, navele da se jedan Italijan i jedan Amerikanac koji su bili na spisku putnika zapravo nisu ni ukrcali u avion pošto su im pasoši ukradeni na Tajlandu.

Agencije su prenijele da je isti avion u avgustu 2012. godine okrznuo krilom rep drugog aviona na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povrijeđenih.

Ako bude potvrđeno da se letjelica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 “Azijana erlajnza” srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povrijeđeno.

Kompanija “Boing” je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender