06. 12. 2021.

Mikeš: Opozicija nema protivkandidata za Dodika

„SNSD se ne boji izbora i više bi nam odgovarali danas, nego u oktobru, jer strani i domaći faktori rade na unifikaciji opozicije, koja će se teško desiti, jer je opozicija nejedinstvena i u njoj prevladavaju sujete lidera“, rekao je Mikeš novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se opozicija, zahtijevajući prijevremene izbore, ponaša „kao guske u magli“, pojasnivši da pojam prijevremenih izbora ne postoji u Izbornom zakonu BiH.

Mikeš je rekao da za sada ne zna koje i kakve će izmjene i dopune Izbornog zakona predložiti SDS.

On je istakao da na ovim područijima često nema političke kulture, što se može tumačiti time da mnogi koji nemaju elementarno predznanje o ponašanju u politici i javnom životu ruše sve u jednoj ogoljenoj borbi za vlast i dolaze u situaciju da iznose neistine i klevete.

Mikeš je podsjetio da su se u posljednje vrijeme, posebno od kada je na čelo banjalučkog SNSD-a došao Igor Radojičić, u federalnim i pojedinim medijima u Srpskoj pojavili potpuno netačni navodi da je Radojičić iskoristio položaj predsjednika Narodne skupštine da u Ministarstvo finansija zaposli suprugu.

„U tome se prenebregava činjenica da je Radojičićeva supruga visokoobrazovana osoba i višegodišnji državni službenik. Takve neutemeljene prozivke se rade od kako je Radojičić došao na čelo jakog gradskog odbora SNSD-a i zato što je izborna godina“, istakao je Mikeš.

On je rekao da se iz istog razloga pojavljuju napadi na generalnog sekretara banjalučkog SNSD-a Zorana Novakovića, kojem se „potura“ da je bio pripadnik hrvatskih snaga, što je netačno.

Mikeš je istakao da niko nije vidio orginalnu potvrdu hrvatskih vlasti o Novakovićevoj pripadnosti hrvatskoj vojsci, te dodao da je u ovu manipulaciju ubačena i fotomontaža fotografije nastale nakon hrvatske akcije „Oluje“, odnosno u vrijeme kada je Novaković bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

On je najavio da će zastupati Novakovića u sudskom sporu, kojeg će pokrenuti zbog klevete.

Mikeš je rekao i da Specijalno tužilaštvo Srpske neće biti ukinuto, već da će biti reformisano tako što će postati odjeljenje pri republičkom tužilaštvu.

Govoreći o zahtjevima lica koja su učestvovala na nedavnim protestima u Federaciji BiH o vraćanju na ustavna rješenja iz 1992. godine, Mikeš je istakao da je to nerealna želja bošnjačkih političara, jer na to ne bi pristali ni Srbi, ni Hrvati.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender