28. 10. 2021.
Kako su banjalučka naselja dobijala imena: Leteći majstor Petar

Kako su banjalučka naselja dobijala imena: Leteći majstor Petar

Kako su banjalučka naselja dobijala imena: Leteći majstor Petar

Slavko Podgorelac, književnik i novinar, koji se pozvao na nekadašnje zapise, ispričao je da je Ferhad-paša Sokolović u jednom sukobu zarobio austrijskog grofa Engelberta Auersperga i za otkup dobio 30.000 zlatnika.

“Onda je angažovao majstore da sagrade najljepšu džamiju. Ferhad-paša je upitao majstore mogu li ljepšu bogomolju sagraditi? Oni odgovoriše da mogu, ali za veće pare. Nakon toga ih je paša zatvorio na munari džamije, a oni sagradiše krila i jedne noći poletješe. Majstor Petar je sletio na Petrićevac, dok je drugi majstor pao na motiku u današnjim Motikama”, rekao je Podgorelac.

Petrićevac

Saša Babić, predsjednik mjesne zajednice Petrićevac, ispričao je da ova MZ pripada gradskoj regiji, ali da i pored toga imaju četiri do pet kilometara makadama.

“Naselju nedostaje da najduža ulica kroz Petrićevac, Kralja Petra I Karađorđevića, bude popravljena, jer kako je urađena osamdesetih godina prošlog vijeka, tako i danas izgleda. Mještani nemaju kanalizaciju, a nalaze se samo tri kilometra od centra grada”, naglasio je on.

Babić dodaje da se naselje dosta promijenilo u posljednih 20 godina.

“Po završetku rata naselje je nastanio veliki broj raseljenih lica iz svih dijelova BiH. Planirana je izgradnja porodične ambulante i vrtića u blizini pravoslavne crkve svetih Petra i Pavla, a nadamo se da ćemo uskoro moći da završimo i prostorije mjesne zajednice”, kazao je Babić, dodavši da je odgovor na ove zahtjeve uvijek isti: da nema novca.

Rosulje

Željko Gagula, predsjednik MZ Rosulje, rekao je da su Rosulje ime dobile po jutarnjim rosama koje su karakteristične za ovaj dio grada zbog blizine rijeke Vrbas.

“Imali smo privrednih subjekata poput banjalučke ‘Mljekare’ i ‘Plamena’, ali i raznih sportskih kolektiva, koji su i danas ovdje. Ovo je jedno fino naselje sa puno zelenila i stambenih jedinica. Stanovnici priželjukuju da ono takvo i ostane”, rekao je Gagula.

Kazao je da su u drugom dijelu MZ, prema Rakovačkim barama, posljednjih godina uspjeli da riješe probleme sa vodom, kanalizacijom, saobraćajnom infrastrukturom i rasvjetom, što je znatno povećalo kvalitet života mještana.

“Imamo tri sportska terena, pet dječjih igrališta koji su ravnomjerno raspoređeni po naselju, Osnovnu školu ‘Aleksa Šantić’, ambulantu porodične medicine, FK Krajina i Teniski klub Mladost”, istakao je Gagula.

On je dodao da se u sklopu naselja nalazi i park “Mladen Stojanović” i glavna ulica, koje je dobila ime po ovom narodnom heroju.

“Mladen Stojanović je narodni heroj koji je poveo narod u odbranu svojih ognjišta na Kozari i drago nam je da se ulica i park navani po njemu nalaze baš u Rosuljama”, naglasio je on.

Istakao je da su predstavnici MZ, u saradnji sa Gradskom upravom, uspjeli da promijene izgled parka, klupa, teniske terene, kante za smeće i sportske sadržaje.

“Dosta toga je dotrajalo i potrebno je apsolutno renoviranje, čemu se u narednom periodu iskreno nadamo, čime bi ovaj dio grada i naše MZ dobio dodatni kvalitet”, naglasio je Gagula, dodavši da je u toku izgradnja pravoslavne crkve u Ulici Milana Radmana.

Motike

Darko Todić, predsjednik MZ Motike, rekao je da ovom naselju fali kanalizacija.

“Što si bliže gradu, to je bolje, ali i prigradske mjesne zajednice moraju da žive i da imaju uslove kao i građani koji su bliže centru. Motike su napredovale, pogotovo nakon što je riješen problem sa vodom i strujom. Naselje je unaprijeđeno u posljednih 20 godina. Dobili smo porodičnu ambulantu i prostorije MZ, koje je Gradska uprava kupila prije tri godine”, istakao je Todić.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender