28. 09. 2021.
Ultimatum Krima: Predajte se do 20h

Ultimatum Krima: Predajte se do 20h

Krim: Proruske jedinice zauzele vojnu bolnicu i bazu

Ukrajinska agencija Interfaks javila je da su proruske paravojne i vojne snage zauzele bolnicu u Simferopolju, glavnom administrativnom gradu na tom poluostrvu, a osoblje sakupili u holu kako bi ih “očigledno upoznali sa novim rukovodstvom te institucije”.

Dvadeset pacijenata u toj bolnici je ozbiljno bolesno, navodi Interfaks.

U luci Sevastopolj, ruski vojnici su razoružali vojnike u ukrajinskoj vojnoj bazi, saopštio je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov, a prenosi Rojters.

On je rekao televiziji Peti kanal da je oko 200 vojnika u 14 kamiona oko 1.30 sati rano jutros po lokalnom vremenu zaprijetilo da će sravniti zgradu sa zemljom ukoliko ukrajinski vojnici ne predaju oružje, navodi britanska agencija.

Krim, gđe pretežno žive Rusi, odbio je da prizna nove vlasti u Kijevu. Stanovnici Krima će se 16. marta na referendumu izjašnjavati o otcijepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji.

SAD podržava veću autonomiju Krima

Sjedinjene Američke Države podržaće veću autonomiju za Krim dok god se to ne dešava “pod prijetnjom pištolja”, izjavio je danas američki ambasador u Kijevu Džefri Pajet.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da Krim jeste i treba da ostane dio Ukrajine”, izjavio je Pajet novinarima u Kijevu, istaklavši da Vašington neće priznati referendum koji je planiran za nedjelju, preneo je AFP.

On je, takođe, rekao da Rusija ima “legitimne interese” na poluostrvu, gdje je stacionirana Crnomorska flota.

Premijer pred Savjetom bezbjednosti

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obratiće se u četvrtak Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji na Krimu, najavila je danas ukrajina novinska agencija Interfaks.

Jacenjuk je kazao da Rusija, čije vojnici imaju kontroli na ukrajinskom poluostrvu Krim, nastoji da “podrije temelje globalne bezbjednosti i revidira ishod Drugog svjetskog rata”, javila  je agencija Rojters.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender