30. 11. 2021.

Mrkonjić Grad: Medvjed poharao selo na Lisini

Samohrana majka Milosavka Ćoćkalo, koja živi sa troje meloljetne djece i sa osamdesetjednogodišnjim svekrom Veljkom, kaže da nema dana kada ne strahuje od razjarene životinje, koja ih “redovno posjećuje”.

– Medvjed je potrgao bodljikavu žicu i provalio u tor koji se nalazi nadomak kuće. Ubio je jednu ovcu i odnio je nedaleko od tora i pojeo. Drugoj ovci je otkinuo glavu, a još dvije ovce su uginule od posljedica divljanja zvijeri – rekla je Miloslavka i dodala da su ona i svekar doživjeli šok kada su ujutru vidjeli uništeno imanje.

– Medvjed koji je ubio moje ovce je vjerovatno bio ogromna zvjerka. U snijegu smo našli njegovu stopu koja je sigurno veća od broja čizme 44. Silna je grdosija, jer je jednim udarcem uspio da pokida svu bodljikavu žicu na toru – ispričao je Veljko.

Milosavka dodaje da su se zvijeri osilile.

– Divlje životinje slobodno šetaju selom, ne plaše se ni laveža pasa. Iako smo gotovo sami na planini i danju i noću moram da zaključavam kuću. Prošle godine medvjed nam je ubio kravu, a prije toga jednu junicu, dvoje teladi i dvije ovce – ispričala je Milosavka.

U planinskom selu Šibovi, na 1.200 metara nadmorske visine, žive samo tri porodice sa sedmoro čeljadi.

– Borim se da prehranim porodicu i da djecu školujem kako znam i umijem. Živimo u ovom bespuću, gdje divlje zvijeri slobodno šetaju danju i noću, plašeći se da će u potrazi za hranom i nas napasti – priča Milosavka kojoj je muž poginuo u saobraćajnoj nesreći i sama brine se o imanju.

Njena farma sa 18 krava i 98 ovaca je jedna od najvećih u opštini, ali uprkos tome nikada nije dobila nikakav podsticaj.

Šteta

Milosavka je rekla da su medvjedi u posljednjih nekoliko godina njenoj prodici pričinili štetu veću od 10.000 maraka.

– Stalno smo na udaru medvjeda, a nadležni ništa ne preduzimaju da se spriječi divljanje zvijeri u našem selu – žali se Milosavka.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender