02. 12. 2021.
Najbolja prirodna sredstva za čišćenje

Najbolja prirodna sredstva za čišćenje

Najbolja prirodna sredstva za čišćenje

Proizvodi za čišćenje su neophodni kako bi vaš dom bio besprijekorno čist, ali mogu biti i štetni za zdravlje vaše porodice i po okolinu.

Umjesto korištenja komercijalnih, hemijski baziranih proizvoda, koji mogu izazvati zdravstvene probleme, kao što su astma, bronhitis i upala sinusa, potražite u svojoj kuhinji neke od prirodnih proizvoda.

Evo i koji su to.

Soda bikarbona

Soda-bikarbona-575x363

Ovaj proizvod, koji se može naći u svakom domaćinstvu, je odličan za čišćenje frižidera ili zamrzivača. Pored toga, odličan je i kao osvježivač prostora te omekšava vodu.

Limun

Limun5-575x381

Citrusi su moćno oružje protiv bakterija, mrlja od sapuna i mrlja nastalih od vode. Može se koristiti i za poliranje bakra i mesinga (vraća im njihov stari sjaj) kao i za ribanje posuđa, radnih i drugih površina te za skidanje mrlja. Pomiješan sa maslinovim uljem, može se koristiti za poliranje drvenog namještaja.

Sirće

Sirće-575x383

Pomiješano sa vodom, sirće može smanjiti masnoće, ukloniti buđ, dezinfikovati i osvježiti prostor. Efikasan je kao sredstvo za čišćenje površina u kupatilu i kuhinji, a može se korisititi i kao prirodni omekšivač.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni-skrob-575x382

Ovaj proizvod efikasno čisti prozore, polira namještaj te je odličan za pranje tepiha i prekrivača.

Boraks

Boraks-575x387

Natrijum borat, popularnije poznat pod nazivom boraks, čini čuda kao svenamjensko sredstvo za čišćenje. Možete ga koristiti čak i ako trebate očistiti tapete, zidove umrljane bojama ili druge obojene površine.

So

So1-575x384

Kada sledeći put budete trebali nešto izribati, pomiješajte so sa sokom od limuna. Uspjeh zagarantovan. Istu mješavinu koristite i za odstranjivanje hrđe.

Coca – cola

Coca-cola-575x372

Možda ćete dva puta razmisliti prije nego je budete pili, ali je ona odlično sredstvo za čišćenje. Uklanja mrlje od krvi, mrlje u vašem automobilu koje su se razvile od hrđe, čisti WC školjku te uklanja masnoće.

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender