30. 11. 2021.
Saudijski kralj u zatočeništvu drži četiri ćerke!

Saudijski kralj u zatočeništvu drži četiri ćerke!

Saudijski kralj u zatočeništvu drži četiri ćerke!

Saudijska Arabija je jedina država na svetu u kome je ženama zakonom zabranjeno da voze kola, a kada je reč o ravnopravnosti polova, nalazi se na 130. mestu, od 134 zemlje koje je 2009. godine analizirao Svetski ekonomski forum.

Princeze Sahar i Džavaher su, međutim, kako tvrde, toliko sputane da to prevazilazi okvire saudijskih zakon.

U i-mejlovima i telefonskim razgovorima s redakcijom “Sandej tajmsa”, one su navele da su i njihove sestre Hala (39) i Maha (41) takođe zatočene u odvojenim vilama u dvorskom kompleksu u Džedi, a njihova majka Alanud Alfajez, koja više ne živi sa saudijskim kraljom, navodno se obratila za pomoć Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

Kako je preneo “Sandej tajms”, Alanud Alfajez je u pismu ovom listu navela da su njene ćerke “zatvorene u palati protiv njihove volje i odsečene od sveta”.
Sahar i Džavaher napisale su da su same u zgradi i da nemaju nikoga da im pomogne u obavljanju kućnih poslova.

 

“Gledamo jedna drugu kako polako venemo”, pišu one , uz ukazivanje da im je sestra Hala rekla “da polako gubi razum i da u njoj više nema ni trunke života.”

Smeju da izađu samo po namirnice, ali i za to moraju da dobiju dozvolu od polubrata, koga je kralj ovlastio da ih nadzire.

Sahar je našla posao u banci; za nju je to bio spas od monotonog i učmalog života, ali kada je saopštila ocu da namerava da radi puno radno vreme, on je to zabranio, jer ne želi da njegove ćerke-princeze rade.

Abdulah je vladar Saudijske Arabije od 2005. godine i jedan je od najbogatijih ljudi na svetu. Kad se udala za njega (on je tad imao preko 40 godina), Alanud Alfajez je imala samo 15 godina, ali se kralj razveo već posle 10 godina.

Abdulah ima 38 dece sa brojnim ženama, a četiri ćerke iz braka sa Alanud prepustio je da ih kontrolišu trojica njihove polubraće.  Prema zakonu Saudijske Arabije, devojčice i žene ne smeju da putuju, da se bave sopstvenim biznisom, niti čak da se leče bez dozvole svojih muških “čuvara”.  Sahar navodi da su ona i njene sestre kao devojke bile “mažene i pažene”, ali da se odnos prema njima promenio kada su počele da prigovaraju ocu zbog bede u kojoj živi veći deo saudijskog stanovništva.

Krajem devedesetih godina Hala, koja je diplomirala psihologiju, izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što političke protivnike režima drže na psihijatrijskom odeljenju u bolnici gde je radila.

OHCHR je saopštio da će pismo Alanud Alfajez proslediti Rašidi Mandžu, specijalnom izvestiocu UN o nasilju nad ženama.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender