30. 11. 2021.
SDS: Srpskom se busaju oni koji je nisu stvarali

SDS: Srpskom se busaju oni koji je nisu stvarali

SDS uputila prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

“Ovo je najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na izborima, a ne na ulici”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema Tadićevim riječima, ukoliko lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ne prihvate ovu inicijativu SDS-a, to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore i da pokazuju “lažnu hrabrost” u javnosti.

“To bi značilo novo dezavuisanje birača u Srpskoj i FBiH predstavljanjem njihove pozicije kao pozicije političkih stranaka koje se, tobože, ne boje glasa naroda, a u suštini se boje glasa naroda, nadajući se da do izbora neće skoro doći”, istakao je Tadić.

On je rekao da rješenja koja je SDS ponudio u predloženom zakonu omogućavaju da dođe do prijevremenih izbora koji ne bi bili vezani za datum prve nedjelje u oktobru, već za odluku Izborne komisije koja se donosi nakon završetka jednog od izbornih ciklusa.

“Predloženim zakonom bilo bi omogućeno da imamo fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora nego što ga imamo do sada. Ovaj zakon bi omogućio samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako je moguće skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu”, pojasnio je Tadić.

On je  ocijenio  da je “očigledno da SNSD nema odgovor” na slučaj Zorana Novakovića, koji je, kako je naveo, osim brojnih funkcija, obavljao i dužnost predsjednika Komisije za izbor Skupštine grada Banjaluka.

Tadić je pozvao SNSD da “obuzda i opozove sve agresivne napade” na ljude koji žele da dođe do promjena u Republici Srpskoj, bez obzira na to da li su pripadnici političkih stranaka, novinari, obični građani, istaknuti intelektualci koji su na bilo koji način angažovani u promjenama za Republiku Srpsku.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender