27. 09. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1544 – Rođen je italijanski pesnik Torkvato Taso, autor čuvenog epa “Oslobođeni Jerusalim” koji se smatra jednim od najreprezentativnijih djela italijanske književnosti. Bio je uzor romantičarima, a njegova poezija inspirisala je Getea i Bajrona. Neki njegovi soneti bili su posvećeni Dubrovčanki Cvijeti Zuzorić.

1851 – U Veneciji je prvi put izvedena Verdijeva opera “Rigoleto”.

1885 – Rođen je engleski vozač brzih automobila i čamaca Malkolm Kempbel, koji je između 1924. i 1935. devet puta obarao svjetski rekord u brzini vožnje automobilom, a između 1937. i 1939. triput u vožnji čamcem. Postao je 1935. prvi čovjek koji je automobilom “Plava ptica” vozio brže od 300 milja na čas (483 kilometra).

c1
Malkolm Kempbel

1913 – Velika Britanija i Njemačka su postigle sporazum ogranicama afričkih kolonija Nigerije i Kameruna.

1917 – Britanske trupe su zauzele Bagdad u Prvom svjetskom ratu.

1920 – Emir Fejsal proglašen je kraljem nezavisne Sirije.

1938 – Artur Sajs-Inkvart je postao austrijski kancelar umesto Kurta fon Šušniga, a narednog dana Hitlerove trupe ušle su u Austriju.

1941 – Kongres SAD izglasao je, na prijedlog predsjednika Ruzvelta, Zakon o zajmu i najmu, kojim je Velika Britanija dobila neophodnu vojnu pomoć u Drugom svjetskom ratu. Za sprovođenje zakona predviđeno je sedam milijardi dolara.

1955 – Umro je britanski mikrobiolog Aleksander Fleming, koji je 1928. iz gljive penicilium notatum izolovao prvi antibiotik penicilin. Nobelovu nagradu za medicinu podijelio je 1945. s engleskim biohemičarem Čejnijem i australijskim ljekarom Florijem koji su njegov izum prvi put primjenili.

1973 – Hektor Kampora pobijedio je na prvim predsjedničkim izborima u Argentini od 1965.

1974 – Umro je srpski pravnik Milan Bartoš, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih stručnjaka za međunarodno javno pravo, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti.

c2

1975 – U Lisabonu je ugušena pobuna padobranskih jedinica protiv ljevičarske vojne vlade, a bivši predsjednik general Antonio Ribeiro de Spinola je s grupom oficira pobjegao u Španiju.

1985 – Mihail Sergejevič Gorbačov izabran je za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Na toj funkciji je naslijedio preminulog Konstantina Černjenka.

1985 – Egipćani braća Al Fajed postali su većinski vlasnici čuvene londonske robne kuće “Harods”.

1990 – Parlament Litvanije proglasio je nezavisnost zemlje od Sovjetskog Saveza. To je bila prva sovjetska republika koja se izdvojila iz SSSR-a.

1990 – Čileanski diktator general Augusto Pinoče je poslije više od 16 godina prepustio predsjednički položaj Patrisiju Elvinu, ali je zadržao komandu nad oružanim snagama.

1998 – Pored snažnih protesta studenata, koji su tražili političke i privredne reforme, general Suharto je počeo svoj sedmi mandat predsjednika Indonezije.

2000 – Akademik i advokat Rikardo Lagos ianugurisan je za predsjednika Čilea, kao drugi socijalista na čelu te države, poslije Salvadora Aljendea ubijenog u državnom udaru 1973.

2003 – Kanadski sudija Filip Kirš izabran je za predsjednika prvog stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji će biti nadležan za zločine počinjene bilo gdje u svijetu. Osnivanje suda podržalo je blizu 90 zemalja, ali ne SAD, Rusija i Kina.

2003 – Vrhovni sud Japana odbio je zahtjev 42 Kineza za obeštećenje za vrijeme koje su proveli na prisilnom radu u Japanu, tokom II svjetskog rata, uz obrazloženje da je to bilo jako davno.

2005 – Pripadnici sirijskih trupa napustili su sjeverni Liban, čime je okončano 29-godišnje prisustvo Sirije u toj zemlji.

2006 – Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu, gdje mu se sudilo za ratne zločine. Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

2011 – Japan je pogodio razorni zemljotres jačine 8,9 stepeni Rihterove skale, sa epicentrom u Tihom okeanu koji je izazvao snažan cunami, najveći u istoriji te ostrvske zemlje. Poginulo je oko 22.000 osoba. Cunami i naknadni udari koji su danima potresali taj dio Japana i oblast gdje se nalazi nekoliko nuklearki, izavali su nuklearnu krizu i visok stepen radijacije, posebno u teško oštećenoj nuklearki “Fokušima”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender