30. 11. 2021.
Janukovič poručio: Vraćam se u Kijev

Janukovič poručio: Vraćam se u Kijev

Janukovič poručio: Vraćam se u Kijev

”Siguran sam da se vojnici neće povinovati naređenjima kriminalaca”, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare koju je održao u ruskom gradu Rostovu na Donu, u izložbenom centru “Vertol ekspo”.

Ocijenio da su predsjednički izbori koji su zakazani za 25. maj “apsolutno nelegitimni i nezakoniti”, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu, navodi Raša tudej.

“Američki zakon ne dopušta da SAD pružaju finansijsku pomoć nelegitimnim vladama”, zaključio je Janukovič.

Sa druge strane, Evropska unija se priprema da uvede zabranu na putovanja, zamrzavanje imovine i druge restrikcije Rusiji zbog njenog neuspjeha da se postigne deeskalacija krize na Krimu, javio je Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Vijest o uvođenju sankcija indirektno je potvrdio i šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer koji je rekao da bi EU više voljela da izbjegne konfrontacije sa Rusijom, ali da će morati da pripremi adekvatan odgovor ukoliko Moskva ne popusti.

“Ukoliko vikend prođe bez neke vidljive promjene u ponašanju Rusije, sljedeći ponedjeljak ćemo u Evropskom savjetu morati da razmotrimo sljedeći niz mjera”, rekao je Štajnmajer tokom posjete estonskoj prestonici Talinu, prenosi Rojters.

Britanska agencija, pozivajući se na svoje izvore, javlja da su pripreme za uvođenje sankcija već počele, a da bi zvanična odluka trebalo da bude donijeta na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 17. marta.

“Nema znakova deeskalacije od ruske strane, i zato EU možda neće imati izbora nego da momentalno uvede zabranu na putovanja, zamrzne imovinu i odloži samit EU-Rusija”, rekao je jedan neimenovani izvor iz EU.

Na samitu prošle sedmice, lideri EU su se saglasile za trofazni proces povećanog pritiska na Rusiju zbog njenog upada u Ukrajinu, s time što će prvo biti prekinuti razgovori o viznom režimu i novom sporazumu o partnerstvu, podsjetio je Rojters.

Na pitanje kada bi EU najvjerovatnije uvela dalje sankcije Rusiji, portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančić je rekla da u ovom trenutku nije određen nijedan datum.

“Ne mogu da vam potvrdim nijedan precizan vremenski okvir za to u ovom momentu, ali mogu da vam potvrdim da su pripremni poslovi započeti”, rekla je ona novinarima.

Ukoliko mjere ne budu bile spremne za sastanak ministara spoljnih poslova 17. marta, o tome bi mogli da razgovaraju lideri EU na samitu 20. i 21. marta, prenio je Rojters.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender