30. 11. 2021.
Lažni penzioneri treba da vrate novac

Lažni penzioneri treba da vrate novac

Milić: FBiH i dalje diskriminiše penzionere

Pozivajući se na zaključke Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope od 25. februara, Milić je upozorio da Vlada FBiH diskriminiše više od 20.000 penzionera, koji su staž stekli na sadašnjem području ovog entiteta.

On je na konferenciji za novinare u Bijeljini podsjetio da spor penzijskih fondova Republike Srpske i FBiH traje od 2005. godine, te da je u međuvremenu 18.000 penzionera u Republici Srpskoj umrlo i nisu dočekali da ostvare univerzalno pravo na isplatu penzije po mjestu gdje je zarađena.

– Vlada FBiH odbila je zahtjev Fonda da koriguje zakon i uključi u isplatu sve prijeratne korisnike i na djelu je, i dalje, diskriminacija penzionera na nacionalnoj osnovi – rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, nigdje u svijetu ne moraš biti stanovnik neke države ili njenog dijela, da bi ostvario pravo na zarađenu penziju u toj državi ili njenom dijelu.

Milić je dodao da je Fond PIO Republike Srpske do sada umjesto Federalnog zavoda isplatio 839 miliona maraka, odnosno više od sedam miliona maraka mjesečno.

Federalni zavod do sada je od Fonda Srpske preuzeo 167 korisnika.

– Vlada FBiH odbija odluke i zaključke evropskih instanci izražavajući spremnost da se osnuje jedan penzijski fond za BiH, što je neprihvatljivo, jer je Dejtonski sporazum jasno definisao da su osiguranja i socijalna politika u nadležnosti entiteta – zaključio je Milić.

On podsjeća da je u sporu sa Federalnim zavodom, Fond PIO Republike Srpske iscrpio sve sudske instance, a tri puta su se zbog neizvršavanja presude Evropskog suda žalili Komitetu za nadzor, što je i razmatrala Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender