06. 12. 2021.
Osam godina od smrti Slobodana Miloševića

Osam godina od smrti Slobodana Miloševića

Osam godina od smrti Slobodana Miloševića

Sahranjen je u Požarevcu, jer tadašnje gradske i državne vlasti nisu dozvolile da se sarhrana uz državne i vojne počasti održi u Beogradu.

Posljednjem ispraćaju Miloševića nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za bezbjednost.

Od Miloševića se, međutim, oprostilo više hiljada poštovalaca i onih koji vjeruju da je njegova politika bila patriotska, a ne i izdajnička.

Među prisutnim bio je i sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

U maju 1999. u toku NATO bombardovanja Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosmetu.

Dvije godine kasnije uslijedila je opštužnica zbog zločina u Hrvatskoj, a krajem 2001. optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije Milošević je Haškom tribunalu izručen 28. juna 2001. godine – tačno 12 godina nakon govora na Gazimestanu, gdje je na proslavi 600 godina od Kosovske bitke započeo svoj politički uspon i označio decenijsku, neprikosnovenu vladavinu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender