06. 12. 2021.

Osipa se broj učesnica Evrovizije

Uprkos tome, glasovi ipak nisu uvijek dodjeljivani proporcionalno umjetničkoj vrijednosti.

“Evrovizija dozvoljava sebi da sudi o međunarodnim odnosima i koheziji među evropskim zemljama, kao i da ocjenjuje društva i kulture na koje utiče tržište i njegove odluke”, rekao je ispitivač Švajcarske visoke tehničke škole Dejvid Garsia Besera.

Primjera radi, Angela Merkel je 2010. dobila saglasnost za formiranje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost za dodjelu finansijske pomoći zemljama EU koje bi se našle u teškom ekonomskom stanju. Tri nedjelje kasnije je NJemica Lena Majer pobijedila na “Pjesmi Evrovizije”.

Isto tako, ironijom sudbine, upravo finansijska kriza koja je zahvatila Evropu, trenutno ugrožava opstanak takmičenja. Kada je 2011. godine Evropa ušla u ekonomsku krizu na Evroviziji je učestvovao rekordan broj zemalja – 43.

Već sljedeće godine, učešće su otkazale Poljska i Јermenija. NJihov primjer su 2013. godine slijedile BiH, Turska, Slovačka, Portugal, Hrvatska, Srbija, Bugarska i Kipar.

Ovaj spisak bi mogao da se poveća, jer mnoge zemlje sebi ne mogu da dopuste učešće u ovoj cirkuskoj predstavi koju je počelo da predstavlja takmičenje za pjesmu Evrovizije, piše Rusija danas.

Organizatori uvjeravaju da nema razloga za brigu i da se radi sve što je neophodno da bi takmičenje za pjesmu Evrovizije ostao najzabavniji šou na teritoriji Evrope.

Ali, s obzirom na brzinu kojom “Evrovizija” gubi učesnike, organizatori će morati da smisle nešto novo i to što je prije moguće kako bi nas uvjerili da najdugotrajnije muzičko takmičenje Evrope još nije otpjevalo svoje, zaključuje agencija.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender