27. 09. 2021.
Parlament Krima usvojio deklaraciju o nezavisnosti!

Parlament Krima usvojio deklaraciju o nezavisnosti!

Parlament Krima usvojio deklaraciju o nezavisnosti!

Dokument su usvojili poslanici kao pravnu osnovu da se deklariše ulazak poluostrva u sastav Rusije kao i održavanje republičkog referenduma 16. marta na kom će se i donijeti odluka o statusu Krima.

Ako rješenje bude podržano od strane samih stanovnika Krima na referendumu onda će poluostrvo biti proglašeno nezavisnim i suverenim. Zatim će se republika Krim obratiti Rusiji s molbom da je uključe u sastav države u svojstvu federativnog subjekta.

Sa druge strane Ruska državna Duma će razmotriti pitanje pristupanja Autonomne Republike Krim, Rusiji 21. marta. Zakon koji odobrava prelaz novih teritorija u sastav Ruske Federacije uveden je na inincijativu ruskih partija.

Kameron najavio bolne mere prema Rusiji

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je bolne privredne konsekvence za Moskvu i stavljanje na provjeru kompletnih odnosa, ukoliko Rusija ne prestane da destabilizuje Ukrajinu, ali i rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin jedan od ”odlučujućih igrača” u krimskoj krizi kome se želi pružiti podrška u donošenju ispravnih mera.

“Mi njega želimo da podržimo u tome da donese ispravne odluke, a to su odluke o razrješenju krize, koje su u skladu sa međunarodnim pravom, odluke koje poštuju pravo ukrajinskog naroda da sopstvenu budućnost lično oblikuje”, rekao je Kameron danas njemačkom tabliodu “Bild” i dodao da je upravo o tome razgovarao sa kancelarom Angelom Merkel, odnosno, o tome kako “Putina ponovo vratiti na ispravan put”.

Kameron kaže da ne misli da je Rusija “kidnapovala” Krim, naglasivši da je Evropa u toj krizi veoma jedinstvena i jasno zajedno.

“Mi Putinu dajemo šansu da se formira jedna kontakt grupa i da on sa nama razgovara o situaciji u Ukrajini i na Krimu. Ako Putin ne bude tu šansu iskoristio, moraće i on i Rusija da uzmu u obzir bolne privredene konsekvence”, rekao je Kameron.

U Dumi danas rasprava o zakonu o priključenju Krima

U donjem domu ruskog parlamenta (Dumi) danas će poslanici raspravljati o prijedlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je danas poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov.

On je rekao da će se o tom prijedlogu zakona raspravljati i vjerovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, prenio je “Glas Rusije”.

Pomenuti prijedlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji.

Predsjednik ruskog Vrhovnog savjeta Vladimir Konstantinov je izjavio kako najnovije ankete pokazuju da bi više od 80 odsto populacije Krima, ukrajinskog poluostrva sa većinski ruskim stanovništvom, podržalo pripajanje Rusiji.

(Press.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender