30. 11. 2021.
Nađen dio nestalog aviona?

Nađen dio nestalog aviona?

Slučaj nestalog aviona sve čudniji: Telefoni putnika zvone!

Istražioci kažu da je sve manje vjerovatno da se radi o terorističkom napadu.

Iako nikakvi ostaci aviona još nisu pronađeni, rodbini nadu budi jeziva činjenica da se mobilni telefoni nestalih čine kao da su aktivni, prenosi Daily Mail.

Kada ih se nazove, ne dobije se poruka da su isključeni ili nedostupni, već telefoni zvone, ali se niko ne javlja. Osim toga, smartphonei nekih putnika i dalje na društvenim mrežama pokazuju signal kao da su online. Mnogi se pitaju zašto vlasti ne pokušavaju pronaći avion putem telefonskih signala.

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla je danas u četvrti dan, dok među sigurnosnim zvaničnicima u Evropi, SAD-u i Aziji raste skepticizam da je letjelica bila meta terorističkog napada.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspjeli da uđu u trag Boingu 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po polijetanju u subotu ujutro na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

– Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi s nestankom aviona – rekao je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Varen.

Ranije su SAD angažovale u operaciji potrage razarač “Pinckney” i vojni avion “Orion”.

Prema Varenovim riječima, posada “Pinckneya” je istražila pronađene ostatke u zoni potrage i zaključila da one ne pripadaju nestalom avionu.

U operaciji su angažovana i dva helikoptera “Seahawk”, koji su opremljeni aparatima infracrvenog zračenja za potragu u noćnim uslovima, prenio je AFP.

Predstavnik Pentagona je rekao da posade američkih razarača rade u bliskoj koordinaciji s vojnim brodovima Malezije, Kine i Singapura.

Veza s avionom izgubljena je dva sata poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim Kineskim morem na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota-Baru.

Prema preliminarnim podacima u njemu su bili 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine, po jedan i Rusije i Holandije.

Američka vlada uputila je preko vikenda tim istražitelja i eksperata Federalnog istražnog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu sigurnost da pomogne u istrazi.

Reuters izvještava, pozivajući se na izvore iz američke i evropskih vlada, da su istražioci u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letjelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost.

Malezijske vlasti su ukazale da dokazi do sada nisu dovoljno snažni da bi se podržala verzija o napadu, i da je “očigledan pad” aviona mogao da bude uzrokovan mehaničkim ili problemima pilota.

– Nema dokaza koji nagovještava teroristički akt – rekao je evropski sigurnosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja “šta se dogodilo ni gdje je avion”, navodi britanska agencija.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila 10 satelita visoke rezolucije, koji su kontrolisani od Satelitskog kontrolnog centra Sian u sjevernoj Kini, da se koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage aviona u kome su dvije trećine putnika bili Kinezi, piše Daily Narodnooslobodilačke armije Kine.

– Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vijesti o avionu – rekao je funkcioner vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obavještajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Reuters.

Pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gdje je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara.
Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, sjeverozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vrijeme letio, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion s ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN.

Do sada, istraga nije navela ko su ti ljudi niti zašto su bili na letu, mada američki FBI vodi svoju nezavisnu pretragu baze podataka pošto su juče preuzeli od Malezijaca.

CNN navodi riječi jednog američkog obavještajnog zvaničnika koje je primjetio da su okolnosti oko korištenja ukradenih pasoša slijede obrazac sličan trgovini ljudima i vjerovatno nemaju bilo kakve veze s nestankom aviona, prenosi Blic.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender