30. 11. 2021.

JOŠ JEDNOM DOKAZANO: Riba je dobra za mozak

Stigao post: Prodaja ribe povećana za 50 odsto

O kolikoj se jagmi radi, svjedoče i izjave pojedinih prodavaca, prema kojima kupci ne pitaju za cijenu ribe.

Ljiljana Vujinović, prodavačica u jednoj od ribarnica banjalučke “Tržnice”, rekla nam je da prodaja ribe, od kako je počeo post, ide odlično.

“Imamo veliki izbor ribe, od riječnih do morskih vrsta. Dosta je mušterija koje ne pitaju za cijenu, samo gledaju da je svježa riba”, rekla je ona.

Najveća potražnja u ribarnicama “Tržnice” je  oslićem, giricama, šaranom, te potočnom pastrmkom, a kako kažu trgovci, broj kupaca znatno naraste vikendom. Najpovoljnija riba su girice, koje se mogu kupiti za tri marke po kilogramu. U ribarnicama “Tržnice” nudi se i oslić po cijeni od 5,5 do šest maraka za kilogram, sardela i amur koštaju po šest, te tolstolobik i skuša po 5,50 KM.

Među skupljim vrstama po cijeni prednjači orada, a kilogram košta 16,90 KM, te smuđ, koji košta od 16 KM.

Iz “Mercatora” Banjaluka kazali su nam da mušterije ovih dana najviše kupuju konzerviranu ribu, te svježe pripremljena jela na odjelu toploteke i delikatesa.

“Mercator”, kako ističu u tom preduzeću, redovno priprema i osvježava asortiman u skladu sa potrebama i zahtjevima svojih kupaca.

Zbog vaskršnjeg posta, kako dodaju u “Mercatoru”, dodatno su proširili ponudu posnog programa i pripremili akcijsku ponudu najtraženijih proizvoda.

“Prodaja posnih proizvoda je od početka posta porasla za oko 50 odsto, čemu su uveliko doprinijele i akcijske cijene. U ‘Mercatorovim’ trgovinama kupci mogu kupiti kompletan asortiman rio mare po cijenama nižim za 20 odsto, la perla tunjevinu za 2,09 KM, sardine sa limunom za 1,19 KM, kao i zamrznutu ribu i povrće po akcijskim cijenama”, kažu iz “Mercatora”.

Kako ističu iz banjalučkog “Robota”, prodaja ribe i ostalih posnih proizvoda zbog posta je porasla između 20 i 30 odsto.

“Najviše se kupuje riba, ali i posni sirevi, slatki posni program, te voće i povrće”, kazali su iz “Robota”.

U vrijeme posta prodaja smrznute ribe i ribljih prerađivevina u marketima prodajnih centara “Fis” u Banjaluci i Bijeljini porasla je za oko 30 odsto, svjedoče u tom preduzeću.

Inače, pored ribe, ovih dana posjetioci banjalučke “Tržnice” često kupuju i bademe, slatke i slane, koji koštaju 22 KM, te jezgro kajsije, čija je cijena 20 maraka.

“Kupci pazare i orahe, koji koštaju 15, svježe datule za 14 maraka, sušene kajsije, čija je cijena 14 KM. Grožđice i smokve  koštaju po osam, a suve šljive pet maraka po kilogramu”, ističu trgovci.

U Pokretu potrošača RS su nam rekli da nisu posebno pratili cijene posne hrane, ali u odnosu na januar i februar prošle godine povrće je skuplje za 16 odsto, dok su neki proizvodi pojeftinili, kao što su ulje, brašno i šećer.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender