30. 11. 2021.
Prekinut postupak za naplatu potraživanja 154 miliona KM od “Alumine”

Vlada Republike Srpske prvi put zasjeda u jednoj fabrici

“To će biti snažana poruka, jer je upravo jedna od prvih intervencija nove Vlade bila usmjerena u ‘Birač’ i na spasavanje radnih mjesta. Cijeneći značaj ove fabrike za regiju i cijelu Republiku Srpsku, uspjeli smo očuvati proizvodnju, te sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta”, izjavila je Srni predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je dodala da će to biti prvi put da jedna Vlada održava svoju sjednicu u nekoj fabrici, i da time pokazuje da stoji iza svakog radnika i svake porodice čija je egzistencija vezana za ovaj privredni subjekat.

Prema njenim riječima, na sjednici će biti riječi i o porodilištu u Zvorniku za koje je Vlada obezbijedila 100.000 KM za rekonstrukciju i modernizaciju. “Bolnica u Zvorniku je četvrta po broju poroda u Republici Srpskoj i Vlada ovom odlukom želi da obezbijedi bolje uslove za majke i novorođene bebe”, istakla je Cvijanovićeva.

Takođe, dodala je premijer Srpske, na sjednici će biti riječi i o provođenju Strategije za borbu protiv korupcije koja je usvojena u Narodnoj skupštini Srpske.

“Vlada će usvojiti Akcioni plan za provođenje navedene Strategije i pristupiti formiranju tijela koja će, pomoći institucionalnom sistemu u suzbijanju korpucije”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o radu Vlade u prvoj godini mandata, premijer Srpske je istakla da je Vlada, iako u teškim okolnostima, kao što su svjetska ekonomska kriza i nesigurnosti aranžmana sa MMf-om, održala ekonomsku i fiskalnu stabilnost, te intervenisala prema onim kategorijama gdje je bilo najpotrebnije.

“Primjera radi, Vlada Republike Srpske je u protekloj godini donijela odluku o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima u iznosu od pet odsto, a nedavno je donesena i odluka o dodatnom vraćanju plata svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Odluka se odnosi na više od 14.000 budžetskih korisnika, a povećanje plata je u rasponu od pet, 10 i 15 odsto”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada u prošloj i ovoj godini, u dva navrata povećala i penzije. “Važno je istaći da je penzija iz januara ove godine, u odnosu na januar prošle godine, uvećana za 7,3 odsto”, dodala je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, ova vlada je prva obezbijedila poljoprivrednicima u Srpskoj plavi dizel za proljećnu i jesenju sjetvu. Osim toga, odmah po preuzimanju mandata prije godinu dana, u oblasti poljoprivrede izmirene su obaveze prema korisnicima podsticajnih sredstava prenesene iz 2012. godine u ukupnom iznosu od 50,3 milionan KM, a sada se, uz tekuće obaveze, ulažu i napori da se u najskorije vrijeme izmire u potpunosti i obaveze iz 2013.godine.

“Vlada je radila i na provođenju reforme registracije poslovanja i uvela jednošalterski sistem registracije. Od početka funkcionisanja jednošalterskog sistema od 1. decembra 2013. do 1. marta ove godine u Srpskoj je registrovano 301 novo preduzeće. Ako se uzme u obzir isti tromjesečni period prošle godine, kada je registrovano 174 preduzeća, jasno je da je došlo do značajnog povećanja broja novoregistrovanih privrednih subjekata i da je ovo bila dobro osmišljena mjera”, naglasila je Cvijanovićeva.

Paralelno sa pojednostavljenim i znatno jeftinijim početkom poslovanja, Vlada Republike Srpske je u prvoj godini mandata utvrdila i nekoliko zakona i mjera s ciljem rasterećenja privrede.

“Donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, s ciljem olakšanja položaja privrednih subjekata po uvođenjem neoporezivog dijela dohotka od 200 KM na mjesečnom nivou čime se Republika ‘odrekla’ dijela budžetskih prihoda u korist privrede radi povećanja likvidnosti i privrednog rasta”, precizirala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, utvrđen je i Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga, donesen i Zakon o multilateralnoj kompenzaciji i cesiji u cilju čišćenja međusobnih dugovanja, kao i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, pokrenuta je i procedura za rasterećenje male privrede u okviru sistema fiskalizacije.

“Ove mjere su donesene sa ciljem olakšanja finansijskog položaja privrednih subjekata pogođenih efektima ekonomske krize, održanja tekuće likvidnosti i podsticanje zapošljavanja u privredi”, objasnila je Cvijanovićeva, dodavši da Republika Srpska, za razliku od država u okruženju nije povećavala ni poreske stope, niti uvodila posebne poreze u vrijeme krize, čime su se štitili i privreda i građani.

Takođe, i cijena električne energije, koja je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana, ostala je sve ove godine trajanja krize među najnižim u regiji.

Ona je podsjetila da je pronađen strateški partner za kupovinu imovine “Energoinvest – Rasklopna oprema” a.d. Istočno Sarajevo, a uz posredovanje Vlade Republike Srpske završena je i prodaja Fabrike duvana Banjaluka.

“Ne smijemo zaboraviti da je Fabrika duvana Banjaluka dugi niz godina bila negativna priča koja nas je pratila. Pronašli smo partnera koji je ušao u Fabriku, uspostavio nove aktivnosti, oživio proizvodnju i uspio da održi zaposlenost onako kako se obavezao prema Vladi, ali i prema prethodnom vlasniku”, istakla je premijer Srpske.

Što se tiče bivše Rasklopne opreme, navela je Cvijanovićeva, tamo se postepeno vrši upošljavanje radnika u okviru novog preduzeća, kao i izmirenje obaveza prema njima, te stvaranje pretpostavki za odlazak u penziju onih koji su za to ispunili uslove.

Cvijanovićeva je dodala da je Vlada intervenisala i kad je u pitanju Tehnički remont Bratunac i obezbijedila oživljavanje i ovog privrednog subjekta.

Ona je navela da je zahvaljujući angažovanju Vlade i novom menadžmentu, Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” završilo poslovanje u 2013. godini, sa dobiti većom od pet miliona KM.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2013. godini, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Republike Srpske u tu svrhu izdvojila ukupno 10 miliona KM.

“U ovom periodu ukupno je zbrinuto 198 korisnika, a u toku je izgradnja 268 stanova. Opredijeljenje Vlade je da tokom ove godine u potpunosti realizuje Program stambenog zbrinjavanja, koji ukupno uključuje više od 5.600 korisnika”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da je rad Vlade obilježio i niz mjera koje su se paralelno dešavale, uključujući izgradnju i završetak velikih infrastrukturnih projekata.

“Što se tiče infrastrukturnih projekata, radovi na autoputu Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, dužine 37 kilometara, teku planiranom dinamikom. U prošloj godini realizovan je projekat ‘Trajno rješenje klizišta Čemerno na magistralnom putu M-20 foča-Gacko’, vrijednosti od preko 73 miliona KM, koji je finansiran iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske. Takođe, završen je i projekat ‘Izgradnja tunela Stambolčić u opštini Pale’ vrijednosti od 17 miliona KM i još mnogo projekata u oblasti saobrađajne inFrastrukture koji se odnose na rekonstrukciju regionalnih i lokalnih puteva”, precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla i da se u okviru zajedničkog programa Vlade Srbije i Vlade Srpske za razvoj Podrinja pristupilo i realizaciji izgradnje mosta Bratunac – LJubovija.

U proteklih godinu dana, Vlada Republike Srpske nastavila je da radi na jačanju zdravstvenog sektora, a među važnijim projektima je izgradnja nove bolnice u Bijeljini, površine 15.500 metara kvadratnih, sa 246 kreveta i pet operacionih sala, a otpočeo je i projekat rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka i izgradnje južnog krila, a nedavno je otvorena i rekonstruisana dnevna hemato-onkološka bolnica, čime je pacijentima koji boluju od teških bolesti omogućeno liječenje u boljim uslovima.

Južno krilo Kliničkog centra Banjaluka biće završeno do kraja godine, čime će biti omogućeno 6.000 kvadrata prostora, dok će novi objekat sjevernog krila imati 17.388 kvadratnih metara novog modernog prostora u kojem će biti smješteno 12 operacionih sala.

Takođe, objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju dijela objekta bolnice Istočno Sarajevo, koja uz bolnicu u Doboju, ostaje visoko na listi prioriteta u okviru projekta modernizacije bolnica i razvoja bolničkih kapacitata širom Srpske.

U posljednjih nekoliko godina zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj uvele su brojne nove usluge, što je doprinijelo da se značajno smanji broj upućivanja na liječenje izvan Srpske.

Što se tiče studentske populacije, rekla je Cvijanovićeva, preduzete su aktivnosti na poboljšanju njihovog standarda, na osnovu kojih je omogućeno da Srpska dobije nove studentske domove, već započetom izgradnjom na Palama, ali i stvaranju pretpostavki za izgradnju Četvrtog paviljona u Banjaluci.

Ona je rekla da je Vlada zadržala politiku niskih troškova kad je u pitanju cijena školarine, hrane i smještaja za studente, koji su značajno manji u odnosu na cijene u okruženju.

“Rezimirajući prvu godinu mandata, ne mogu a da ne spomenem jedan veoma važan projekat – ‘Južni tok’. Nadamo se da će doći do neometane realizacije ovog veoma značajnog projekta”, istakla je premijer Srpske i dodala da se pristupilo donošenju novog Prostornog plana i pripremama za realizaciju ovog projekta, te da će novi Prostorni plan, pored pažnje koju posvećuje energetici, energetskim objektima i resursima, biti usmjeren na uravnotežen razvoj svih dijelova Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da su radi jačanja mreže predstavništava Republike Srpske, u 2013. godini otvorena još dva – u SAD i Grčkoj, pored šest postojećih u Srbiji, NJemačkoj, Ruskiji, Izraelu, Belgiji i Austriji, čime se jača institucionalno prisustvo Srpske u svijetu i promovišu njeni stavovi i interesi.

Cvijanovićeva je ocijenila da su veoma značajne stvari smještene u proteklih godinu dana, te najavila da će Vlada Srpske nastaviti da radi i dalje na raznim projektima kako u energetskom sektoru, tako i u mnogim drugim oblastima radi stvaranja boljih uslova života građana Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender