30. 11. 2021.
Vojska ušla u trag nestalom avionu

Vojska ušla u trag nestalom avionu

Vojska ušla u trag nestalom avionu

Avion Malezijan erlajnsa MH370 sa 239 putnika i članova posade nestao je prije četiri dana, nedaleko od moreuza Malaka, odakle je posljednji put imao kontakt sa civilnom kontrolom leta i od tada mu se gubi svaki trag.

“Avion je promijenio kurs posle Kota Baru i spustio se na manju visinu. Uspio je da uđe u moreuz Malaka”, naveo je malezijski vojni zvaničnik koji je zadužen za informisanje o istrazi, prenijela je agencija Rojters. I BBC navodi da je avion promijenio kurs i skrenuo na zapad.

Avion na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, sa 227 putnika i 12 članova posade, u subotu rano ujutro sat po polijetanju posljednji put je imao kontakt sa kontrolom leta kod istočnog malezijskog grada Kota Baru.

Nije bilo radijskog kontakta koji bi ukazivao na problem i, u odsustvu bilo olupine ili podataka o letu, policiji je ostalo da “češlja” putničke i liste posade kao potencijalni trag.

“Možda je neko na letu kupio vrijednu polisu osiguranja, koju želi da porodica dobije ili neko ko duguje veliku svotu novca, znate, mi razmatramo sve mogućnosti”, rekao je direktor malezijske policije Kalid Abu Bakar na konferenciji za novinare.

Bakar je dodao da je policija tokom istrage “veoma dobro češljala video snimak uzet sa Međunarodnog aerodroma Kuala Lumpur, kako bi proučila obrazce ponašanja kod svih putnika nestalog aviona”.

Moreuz Malaka je jedan od najprometnijih svjetskih pomorskih puteva koji se prostire duž malezijske zapadne obale i povezuje Andamansko more sa Indijskim okeanom na zapadu i Južnokinesko more sa Tihim okeanom na istoku u jugoistočnom dijelu Azije.

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla u četvrti dan, dok među bezbjednosnim zvaničnicima u Evropi, SAD i Aziji raste skepticizam da je riječ o napadu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender