27. 09. 2021.
Banja Luka: Ove godine prve Igre mjesnih zajednica

Banja Luka: Ove godine prve Igre mjesnih zajednica

Banja Luka: Ove godine prve Igre mjesnih zajednica

Prema projektu “Sportsko rekreativne igre mjesnih zajednica”, koji je predložio gradonačelnik, a obradilo Odeljenje za društvene djelatnosti, plan je da se organizuju sportsko-rekreativne aktivnosti građana Banjaluke kojih, po riječima predlagača projekta, praktično više i nema.

Nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i skok udalj iz mjesta samo su neke od disciplina koje su planirane projektom i koje bi u svakom slučaju mogle da privuku pažnju i turista koji ove godine posjete grad na Vrbasu.

Naime, plan je da se takmičenja organizuju u svim mjesnim zajednicama na području grada Banjaluke, a iz budžeta će za banjalučke igre mesnih zajednica biti izdvojeno 13.000 maraka.

Za svakog ponešto

“U nastojanju da se oživi sportska aktivnost u naseljenim mjestima i da se što više građana koji žive u njima uključe u raznovrsne sportsko-rekreativne sadržaje, potrebno je organizovati sportsko-rekreativne igre mjesnih zajednica. Program bi trebalo da bude koncipiran tako da omogući učešće svim kategorijama stanovništva”, kažu predlagači projekta.

U planu je da se za djecu do 6 godina organizuje zabavni poligon, za djecu od 7 do 12 godina mali fudbal, za djecu od 13 do 17 godina trka rolerima ili biciklima, za mlade od 16 do 20 godina takmičenje u basketu, za odrasle od 21 do 30 godina nadvlačenje konopca, za odrasle od 31 do 45 godina takmičenje u trčanju na 50 metara, skoku udalj iz mjesta i bacanju kamena s ramena, te za najstarije, staza zdravlja od 2 kilometra kombinovanog trčanja i hodanja.

S obzirom na to da u Banjaluci ima 57 mjesnih zajednica, te da je projektom predviđen iznos od 13.000 maraka koji bi se izdvojio iz gradskog budžeta za ovu namjenu, zaključak je da će takmičenje u svakoj od mjesnih zajednica koštati po 228 maraka i 70 feninga.

Stručni nadzor

Takmičenja bi, prema projektu, trebalo da organizuju sportske organizacije, ustanove, asocijacije i drugi, a cijeli projekat bi trebalo da se održi pod nadzorom stručnjaka, mada nije precizirano koji stručnjaci su potrebni, konkretno kod nadvlačenja konopca ili bacanja kamena s ramena.

Jedini koji bi mogli da odgovore kriterijumima bili bi autori publikacije Narodni višeboj, sportske igre sela, koju je objavilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta 2010. godine i u kojoj se precizno objašnjava da se bacanje kamena mora održavati na podlogama gdje kamen može da ostavi trag, kao i da može da dođe do orunjivanja istog, te da se takmičenje u skokovima održava tako što takmičari skaču napred.

Prema planu, pobjednici u pojedinim disciplinama dobili bi odgovarajuće nagrade i priznanja, a za najuspešniju mjesnu zajednicu proglasila bi se ona u kojoj je u odnosu na ukupan broj stanovnika, po posljednjem popisu, učestvovao najveći broj takmičara.

Pošto nije precizirano koje su to nagrade koje bi bile “odgovarajuće” za pobjedu na ovakvom takmičenju, izvjesno je da bi masovnost bila postignuta ukoliko bi nagrada bila besplatna legalizacija objekta, otpis duga za komunalije ili u slučaju najbolje mjesne zajednice – krpljenje puta kroz naselje.

Projekat se nalazi u Prijedlogu programa finansiranja sporta za 2014. godinu, koji će se pred odbornicima naći na sljedećem skupštinskom zasedanju.

41.000 maraka za rekreaciju

Ukupna sredstva koja su ove godine planirana za sufinansiranje sportsko-rekreativnih projekata iznose 41.000 maraka. 

Pored već spomenute gradske verzije Sportskih igara sela, koje će gradski budžet koštati 13.000 maraka, sredstva su planirana i za Rekreativnu ligu Banjaluke u stonom tenisu, u iznosu od 3.000 maraka, projekat “Aktivan raspust”, kome u opisu stoji da za cilj ima otklanjanje ili usporavanje procesa prijevremenog starenja, u iznosu od 20.000 maraka, te 5.000 maraka za odlazak djece iz Doma Rada Vranješević na Festival dječje rekreacije Zlatibor 2014.

(Pres.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender