Protest u Banjaluci: Borci poručili “Dobili smo RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca“ (VIDEO)

Protest u Banjaluci: Borci poručili “Dobili smo RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca“ (VIDEO)

Borci tužili Dodika

Razlog je što je Dodik, kako se navodi, pokušao da omete građane da 28. februara mirno izađu na proteste.

U prijavi se navodi da je Dodik 27. februara organizovao konferenciju za novinare na kojoj je “iznošenjem niza neistina pokušao da omete građane Republike Srpske da izađu na mirno okupljanje u skladu sa zakonom i time počinio krivično djelo.”

Demobilisani borci su se izričito pozvali na krivično djelo povrede prava na javno okupljanje iz člana 183 stav 2 Krivičnog zakona Republike Srpske, objavljeno je na portalu bijeljinske televizije BN.

“Osumnjičeni je na konferenciji za novinare pozvao građane da ne izađu na, u skladu sa zakonom najavljen, protestni skup zakazan za 28. februara u parku „Mladen Stojanović“ u Banjaluci, iznoseći neistine da će se na taj dan „paliti gume kako bi se poslala slika kako Banjaluka gori”, navodi se u prijavi prosleđenoj banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Osumnjičeni je tako obmanom ometao ustavno pravo građana Republike Srpske na mirno okupljanje i javni protest, dodaje se u prijavi.

Podnosioci prijave takođe ističu da je Dodik u svojoj izjavi, koju su prenijeli mediji, naveo: “Danas je svakom jasno da su na sceni procesi koji u najmanju ruku treba da oslabe Republiku Srpsku, a ja lično nisam spreman da budem dio procesa slabljenja Srpske, nego sam spreman da radim na njenom jačanju i to ću raditi odlučno”.

On je “neutemeljenom argumentima omeo javni skup i izražavanje opravdanog nezadovoljstva demobilisanih boraca i građana”, navodi se u prijavi.

(Beta)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender