Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

641 – Kineska princeza Ven Čeng se udala za vladara Tibeta, na osnovu čega je kasnije Kina polagala pravo na suverenitet nad tom južnom planinskom oblašću.

1507 – U bici s pobunjenicima u Navari poginuo je ČezareBordžija, italijanski pustolov, političar i kardinal. Sin pape Aleksandra VI poslužio je Makijaveliju kao uzor političkog cinizma i smatra se da ga je Bordžijin način vladanja podstakao da napiše djelo “Vladar”.

1832 – Rođen je engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, protiv koga je 1880, dok je upravljao jednim engleskim lendlordstvom u Irskoj, primjenjen nenasilni otpor odbijanjem saradnje. Takav vid otpora kasnije je nazvan po njemu – bojkot.

1848 – U Beču su izbile velike studentske demonstracije protiv apsolutističkog režima kancelara Klemensa Meterniha što je bio početak revolucije koja je potresla temelje Austrije i dovela do sloma Meternihovog apsolutizma.

1854 – Velika Britanija i Francuska su zaključile savez s Otomanskim carstvom protiv Rusije u Krimskom ratu.

1856 – Rođen je Stepa Stepanović, jedan od najistaknutijih srpskih vojskovođa u dva balkanska i u Prvom svjetskom ratu. Čin generala dobio je 1907, od 1908. je bio ministar vojske, a poslije pobjede na Ceru u avgustu 1914. unapređen je u čin vojvode. Izveo je proboj Solunskog fronta i razbio bugarsku odbranu u Prvom svjetskom ratu, što je doprinijelo kapitulaciji Bugarske u septembru 1918.

Stepa-Stepanovic
Vojvoda Stepa Stepanović

1868 – Skinuta je zabrana s pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića i dozvoljena je njegova upotreba. Rješenje o tome donio je, na osnovu odluke kneza Mihaila Obrenovića, ministar prosvjete Dimitrije Crnobarac, bečki i pariski doktor nauka. Zabrana je skinuta četiri godine poslije Karadžićeve smrti.

1880 – Rođen je srpski pisac Vladislav Petković Dis, uz Simu Pandurovića i Milana Rakića, najznačajniji pjesnik srpske moderne s početka 20. vijeka. Pri povratku iz Francuske 1917, gdje je izbjegao u vrijeme Prvog svjetskog rata, Dis se utopio kod Krfa kada je njemačka podmornica torpedovala brod na kojem se nalazio. Objavio je dvije zbirke pesama “Utopljene duše” i “Mi čekamo cara”.

1881 – Rođen je turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Ataturk, prvi predsjednik Turske. Pod njegovim vođstvom 1922. zbačen je posljednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena republika. Sproveo je značajne reforme koje su bile temelj za stvaranje moderne evropske države.

1907 – U eksploziji ratnog broda “Jena” u francuskoj luci Tulonpoginulo je najmanje 118 ljudi.

1925 – Umro je kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, otac moderne Kine i njen prvi predsjednik (1911-12). Godine 1894, poveo je borbu za rušenje monarhije, a 1905. osnovao Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Nakon njegove smrti vođstvo nad Kuomintangom preuzelo je desno krilo stranke predvođeno Čang Kaj Šekom.

1938 – Predvođene Adolfom Hitlerom, nemačke trupe su umarširale u Austriju, čime je ta država pripojena Trećem Rajhu.

1947 – Predsjednik SAD Hari Truman proklamovao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma (“Trumanova doktrina”). Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

1964 – Umro je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih likovnih stvaralaca 20. vijeka. Od 1919. do 1925. bio je scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, a istakao se i kao pedagog (“Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”).

1966 – Indonežanski parlament lišio je Ahmeda Sukarna svihfunkcija, uključjući položaj predsjednika Republike, a general Suharto je postao vršilac dužnosti šefa države.

1971 – Premijer Hafez al Asad izabran je referendumom za predsednika Sirije.

1978 – Partije ljevice su, prvi put u istoriji Francuske, dobile apsolutnu većinu u prvom krugu parlamentarnih izbora.

1984 – U Velikoj Britaniji je počeo generalni štrajk rudara.

1993 – U seriji eksplozija 13 podmetnutih bombi u indijskom gradu Bombaj poginulo je najmanje 200 ljudi, a 1.100 je ranjeno.

1999 – Poljska, Češka i Mađarska postale su članice NATO pakta. To su bile prve zemlje bivše članice Varšavskog ugovora koje su pristupile NATO-u.

1999 – Umro je Jehudi Menjuhin, jedan od najvećih violinista 20. vijeka. Počeo je da svira u petoj godini, a svjetsku slavu stekao je u sedmoj, kada je na koncertu u San Francisku svirao Mendelsonov koncert za violinu. Osnovao je 1963. “Školu Jehudi Menjuhina” za muzički nadarenu djecu.

2002 – Savjet bezbjednosti UN je, na prijedlog SAD, usvojio rezoluciju u kojoj se po prvi put pominje Palestina kao posebna država, pored Izraela.

2003 –U atentatu u Beogradu, ispred sjedišta Vlade, ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić. Bio je prvi demokratski premijer Srbije. Njegova vlada izabrana je 21. januara 2001. nakon demokratskih promena i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Za vreme njegovog mandata SR Jugoslaviji su ukinute sankcije uvedene za vreme režima Slobodana Miloševića, otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svijetu.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender