30. 11. 2021.

Ketrin Ešton danas u Sarajevu

Eštonova će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje da će Eštonova razgovarati i sa predstavnicima građanskog društva o situaciji u BiH uoči diskusija koje će imati sa zvaničnicima zemalja članica EU narednih sedmica.

“Vraćam se u BiH radi razgovora sa liderima institucija i građanskog društva da bih saslušala njihova mišljenja o situaciji u zemlji i kako odgovoriti na zabrinutosti ljudi, posebno ekonomsku i socijalnu. Veoma je bitno da predstavnici vlasti BiH odgovore na te zabrinutosti. EU će podržati napore koji će donijeti stvarnu korist ljudima te zemlje”, izjavila je ranije Eštonova.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen ocijenio je da je posjeta Eštonove Sarajevu značajna, jer će joj omogućiti direktne kontakte za zvaničnicima i sticanje utiska o situaciji u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da dolazak Eštonove u Sarajevo doživljava kao poruku zainteresovanosti, bez obzira na zastoj u evropskim integracijama BiH.

On je ocijenio da su dva standardna pitanja – “Sejdić – Finci” i mehanizam koordinacije i dalje “zakovana”, te da su male šanse da u ovoj godini, posebno prije zvaničnog početka izborne kampanje, budu riješena.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da je sam dolazak Eštonove važna poruka za sve u BiH i da očekuje da će biti jasna.

Eštonova će na kraju posjete u 16.00 časova održati konferenciju za novinare u prostorijama EU u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender