Ljubljenje jača imunitet

Ljubljenje jača imunitet

Ljubljenje jača imunitet

Stomatolog Matthew Messina ukazuje na korist takozvanog “vlažnog poljupca”, koji podstiče proizvodnju sline, koja sa zuba uklanja štetne bakterije. Naučnici, takođe, navode da se poljupcem mogu sagorjeti dvije do šest kalorija u minuti.

Takođe, cijeli niz facijalnih mišića aktivira se pri ljubljenju i samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je za znatno bolji izgled obraza i čela.

Stručnjaci ukazuju na to da se ne može poreći da kod ljubljenja dolazi do razmjene bakterija, pri čemu je jedna posebno opasna za žene u trudnoći.

Međutim, istraživači vjeruju da kada taj virus žena poljupcima dobija u malim dozama prije nego što zatrudni, onda se razvija otpornost i virus se ne prenosi na dijete.

Osjećaj opuštenosti tokom poljupca nije samo u glavi pojedinca, jer je studija sprovedena 2009. godine utvrdila da je i kod muškaraca i kod žena padao nivo kortizola, hormona stresa poslije poljupca.

Istraživanje sprovedeno u Japanu pokazalo je i da su parovi koji su se ljubili 30 minuta imali niži nivo proteina koji izazivaju alergijsko kihanje i curenje iz nosa.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender