27. 09. 2021.
Moskva: 3.5°C, pretoplo za decembar

Moskva: 3.5°C, pretoplo za decembar

Moskva: Uzvraćamo ako nam EU uvede sankcije

Aleksej Puškov, predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove u ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta, rekao je da će Rusija uzvratiti istom mjerom, poslije nagovještaja britanskog premijera Dejvida Kamerona, da bi EU mogla da ograniči pravo kretanja članova vlade na Krimu, u znak protesta zbog de-fakto, pripajanja tog poluostrva Rusiji.

“Naravno da će Rusija odgovoriti istom mjerom”, rekao je Puškov, a prenose ruske agencije.

To bi moglo da preraste u “zamrzavanje međuparlamentarnih odnosa bez presedana” i da utiče na rad međunarodnih organizacija, kao što su Savjet Evrope i OEBS, dodao je Puškov.

“Ta situacija bila bi gora od one tokom “hladnog rata”, kada su takve vrste kontakata mogle da ublaže međunarodne tenzije”, kazao je Puškov.

On je, međutim, dodao da će, ako EU odluči da zamrzne kontakte s Moskvom, Rusija jednostavno izgraditi odnose s nekim drugim, prenio je Frans pres.

Evropska unija i SAD saopštile su da je referendum o autonomiji Krima, koji će biti održan u nedelju, nelegalan, i pozvale Rusiju da povuče vojsku s poluostrva ili će se suočiti s diplomatskim sankcijama.

U ponedjeljak, Kameron je poručio poslanicima da EU razmatra “nove mjere, takozvanu drugu fazu, koja bi trebalo da započne odmah”, ako Eusija odbije da sarađuje.

“To podrazumijeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja”, rekao je tada Kameron.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila da će Evropska unija sljedeće nedelje uvesti oštrije sankcije Rusiji ukoliko narednih dana zvanična Moskva jasnije ne pokaže da je voljna da se uključi u rad “kontakt grupe” u pokušaju iznalaženja diplomatskog rješenja za ukrajinsku krizu.

“Prije gotovo nedjelju dana smo rekli da ćemo, ukoliko u narednih nekoliko dana ti napori ne urode rezultatima, morati da razmotrimo drugi talas sankcija”, rekla je Merkelova tokom posjete Varšavi, a prenio Rojters.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender