06. 12. 2021.
Malezija: Nestao avion sa 239 putnika i članova posade

Malezija: Nestao avion sa 239 putnika i članova posade

Niko ne zna gdje je avion kompanije “Malezija erlajnz”

Vlasti još ne znaju u kojem se pravcu kretala letjelica sa 239 putnika i članova posade.

Usljed sve veće konfuzije i povremenih kontradiktornih saopštenja malezijska administracija za civilno vazduhoplovstvo i vojska saopštili su da se avion možda okrenuo i da je posljednja poznata lokacija bila između Malezije i Vijetnama, moguće čak i kod Malajskog moreuza.

Nije poznato kako se to moglo desiti, pa se postavljaju pitanja o elektronskim sistemima na avionu, uključujući transpondere, koji omogućuju radarsku identifikaciju, bez obzira da li su razbijeni ili isključeni.

Vlasti ne isključuju nijedan mogući uzrok nestanka aviona, uključujući kvar, grešku pilota, sabotažu ili terorizam.

Stručnjaci ističu da su sve manje sigurni šta se desilo sa avionom. Neki smatraju da je veliki prekid struje, najvjerovatnije, objašnjenje za prestanak rada transpondera i komunikacionog sistema.

“Sa tako velikim kvarom na instalacijama avion sigurno ne bi mogao da ostane u vazduhu”, smatra profesor vazduhoplovstva sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu DŽejson Midlton.

Prema njegovim riječima, ukoliko je neki putnik, ili više njih, savladao pilote i preuzeo kontrolu nad letjelicom, onda mora da su prošli veoma dobru obuku da isključe transponder i druge sisteme da bi avion letio neopaženo.

“Malo je vjerovatno da je neko bio u stanju da to učini u avionu `boing 777`. To bi bio veoma čudan ishod, a onda ne možete odbaciti ni mogućnost da su kapetan i kopilot prosto izgubili razum”, naglasio je Midlton.

Potraga za avionom počela je iznad okeana između Malezije i Vijetnama, gdje je posljednji put primijećen.

Za avionom traga najmanje 40 brodova i 34 letjelice iz više zemalja.

Malajski moreuz odvaja Maleziju od indonezijskog ostrva Sumatra i nalazi se 400 kilometara od mjesta na kojem je u ranim jutarnjim časovima 8. marta bio posljednji kontakt sa kontrolorima leta iznad Tajlandskog zaliva i na visini od gotovo 11.000 metara.

Oficir indonezijske vojne avijacije Umar Fatur rekao je da ih je Malezija obavijestila da je avion bio iznad Južnokineskog mora na dvadesetak kilometara od Kota Baru u Maleziji kada se vratio ka moreuzu i potom nestao.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender