24. 09. 2021.
Njemački privrednici protiv sankcija za Rusiju

Njemački privrednici protiv sankcija za Rusiju

Njemački privrednici protiv sankcija za Rusiju

Predsjednik parlamenta EU Martin Šulc sumnja da će sankcije biti djelotvorne kao motivacija da se ruski predjenik Vladimir Putin dovede za pregovarački sto.

Potezi koje je EU trenutno povukla protiv Rusije “blaži su od posljedica nedavnog referenduma o strancima u Švajcarskoj” – komentariše švajcarski list “Noje cirher cajtung”.

Zbog toga pojedini kritičari reagovanje EU nazivaju – “sankcijicama”, navodi “Dojče vele”.

Neki političari vjeruju da bi planirane sankcije mogle da dovedu do zaoštravanja krize. Gregor Gizi, šef Poslaničkog kluba LJevice u Bundestagu, smatra da takvi potezi neće imati nikakvo dejstvo, čak ako i budu usmjereni ka ruskoj privredi.

“Na slabog partnera je možda moguće ostaviti utisak sankcijama, ali ne i na Rusiju. Ona ima i Kinu na svojoj strani, i to ne smijemo da potcijenimo”, izjavio je Gizi i napomenuo da EU ne smije da zaboravi značaj ruskog gasa.

NJemački privrednici zadovoljni su uzdržanim stavom EU i upozoravaju da oni ne komuniciraju samo sa Putinom i uskim krugom njegovih saradnika, već sa cijelom Rusijom.

U ovom trenutku NJemačka ne bi smjela da zavede privredne sankcije, saglasni su privrednici.

NJihovi argumenti su veoma jaki: riječ je o ulaganjima koja vrijede više milijardi dolara. U Rusiji posluje oko 6.000 njemačkih firmi i, prema procjenama stručnjaka, od njih zavisi oko 300.000 radnih mjesta.

I bankarski sektor je tijesno isprepletan sa obje strane granice – naime, evropske banke učestvuju na ruskom tržištu sa 180 milijardi evra.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger još glasnije upozorava da ne treba produbljivati krizu. On tvrdi da će sankcije “uticati na krhki oporavak evropske privrede” i apeluje na Brisel da pronađe alternative ruskom gasu.

Ukoliko se to ne desi, planovi NJemačke da se okrene alternativnim izvorima energije biće ugroženi, jer ih je gotovo nemoguće provesti bez snabdijevanja gasom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender