28. 09. 2021.

Smijenjen Fahrudin Radončić

Za ovu odluku glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo devet, a uzdržalo se pet. Protiv su bili poslanici iz HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP-a. Uzdržali su se poslanici iz Stranke za BiH, DNZ-a, Narodne stranke “Radom za boljitak” i poslanik SNSD-a Milorad Živković.

Odluku o Radončićevoj smjeni treba da potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH,usprotivili su se tokom rasprave inicijativi SDA za smjenu ministra bezbjednosti BiH, ističući da Radončić nije odgovoran za vandalizam na protestima građana u Sarajevu, nego je zaslužan za sprečavanje “ukrajinskog scenarija u BiH”.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić obrazložio je ovu incijativu na sjednici Predstavničkog doma BiH, ističući da Radončić nije preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni prilikom demonstracija u Federaciji BiH, 7. februara.

Prema njegovim riječima, tada je bezbjednosna situacija bila znatno narušena i Radončić samo zbog te činjenice treba da, zbog moralnih razloga, podnese ostavku.

I poslanici iz SDP BiH najavili su da će glasati za Radončićevu smjenu.

Mirsad Đugum iz SBB-a rekao je u ime Kluba poslanika SBB-a da zahtjev SDA za Radončićevu smjenu nije opravdan, jer je sprovodio aktivnosti u vezi sa ovlašćenjima koja ima kao ministar bezbjednosti BiH.

Đugum smatra da su očekivanja i zahtjevi da ministar bezbjednosti BiH formira krizni štab zbog problema na nivou Federacije BiH bili antiustavni, pa čak i moguća zamka za Radončića.

SDP I SDA ŽRTVOVALE RADONČIĆA?

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je današnja odluka o smjeni ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića pokazala da su SDP i SDA očito odlučile da im ne treba treća stranka.

Majkićeva je dodala da je ovo “žrtvovanje Radončića na račun dvije stranke koje očito pokazuju interes jedna za drugu”.

“Mi iz Republike Srpske imali smo relativno miran stav o tom pitanju, to nije nešto o čemu mi treba da odlučujemo, naročito ne putem entitetskog glasanja. Borba unutar političkog korpusa Bošnjaka treba očito da se završi i sami oni treba da biraju ko može s kim”, rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je navela da ne zna da li se SDA vraća u parlamentarnu većinu, jer se to mora manifestovati nekim imenovanjem.

“Ovo je znak da među bošnjačkim političkim strankama nema mjesta za Savez za bolju budućnost. Imamo zamjenika ministra bezbjednosti BiH koji će vjerovatno do izbora vršiti funkciju ministra”, rekla je Majkićeva.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da više ne postoji parlamentrana većina na nivou BiH bez SBB-a.

“Šta će dalje biti vidjećemo. SDS je opozicija, nama je sasvim svejedno, kao opozicija smo procjenjivali šta je manje zlo i mislimo da je bilo bolje da ode Radončić”, rekla je Pandurevićeva novinarima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender