06. 12. 2021.
Srpska vojska na sjeveru KiM?

Srpska vojska na sjeveru KiM?

Srpska vojska na sjeveru KiM?

Ova ideja trebalo bi da posluži za uvođenje aneksa u Briselski sporazum, o čemu je prvi govorio predsjednik Tomislav Nikolić, prenosi izvor Novosti. U predstojećim pregovorima Beograda i Prištine ovo će biti glavno pitanje oko kog će se lomiti koplja.

Model koji je primenjen u organizaciji policije na sjeveru bio bi preslikan na sistem pokrajinske bezbjednosti u kom bi funkcionisale  „srpske jedinice“, što bi značilo postojanje egionalnog komandanta i sastav jedinice koji odgovara etničkoj strukturi sjevera, pišu Večernje Novosti.

Na ovom području ne bi bilo drugih djelova kosovskih bezbjednosnih struktura, kako je već odlučeno Briselskim sporazumom, a djelovanje jedinice sa sjevera usaglašavalo bi se sa Zajednicom srpskih opština.

Ovaj model podsjeća na vojsku BiH sastavljenu od tri brigade – muslimanske, hrvatske i srpske, a ovo rješenje bi bilo dugoročno garant bezbjednosti sjevera, jer NATO strukture na KiM neće ostati neograničeno.

Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019. i imaće budžet od 65 miliona evra. Prema najavama Prištine imaće 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav.

Izvor: Večernje Novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender