30. 11. 2021.
Kupci ukradenih automobila sami ganjaju prevarante

Kupci ukradenih automobila sami ganjaju prevarante

Automafija sad krade i registarske tablice

Prošle godine u Federaciji BiH je ukradeno 1.228 vozila, dok je rasvijetljeno svega 78 ranijih krivičnih djela ove vrste. Slična situacija je u RS-u, gdje su prošle godine zabilježena i dva slučaja lažnog prijavljivanja krađe vozila, a 2012. godine čak 18 takvih slučajeva.

Jedna od uspješnih metoda koju koristi automafija kako bi prikrila svoje tragove jeste skidanje registarskih tablica sa parkiranih vozila i njihovo postavljanje na vozila ukradena na drugim lokacijama, što je sve učestalija pojava u BiH. Na ovaj način se relativno “sigurno“ prevoze ukradena vozila sa jedne lokacije na drugu.

Građani često zakasne u prijavljivanju krađe

“Vrlo često otuđenje registarskih tablica se prijavljuje policijskim službenicima i nekoliko dana poslije otuđenja, tako da u momentu kada izvršioci prevoze otuđeno vozilo sa jednog mjesta na drugo koristeći otuđene registarske tablice, ne postoji zvanična potraga za registarskim tablicama, tako da se ovakva vozila od strane policijskih službenika i ne zaustavljaju“, rekao je za Klix.ba Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Naglašava da je jedan od razloga skidanja registarskih tablica i njihovo postavljanje na vozila koja ne mogu biti legalizovana u BiH, ali i to da se koriste kao zamjena za pripadajuće tablice na pojedinim vozilima kako bi njihovi vlasnici izbjegli plaćanje kazni za počinjene prekršaje, odnosno kako bi onemogućili stvarno utvrđivanje identiteta, kako vozila tako i njegovog vlasnika.

Brojni problemi u borbi protiv automafije

Policijske agencije u BiH se susreću i sa brojnim drugim problemima pri razotkrivanju ovih krivičnih djela, jer mnogi od počinilaca koriste visoko specijaliziranu opremu, a česti su i slučajevi drumskog razbojništva, gdje pojedinci pod prijetnjom vatrenim oružjem istjeruju vlasnike vozila i odvoze se u nepoznatom pravcu. Osim toga, pojedina vozila se zbog nemogućnosti prebacivanja preko granice, rasklapaju i sijeku na auto-otpadima, što policijskim organima u BiH dodatno otežava rasvjetljavanje ovih krivičnih djela.

U Kantonu Sarajevo je prošle godine ukradeno 800 vozila, što je daleko najviše u BiH. U MUP-u KS ističu da svakodnevno ostvaruju saradnju sa ostalim policijskim agencijama u BiH, sa kojima razmjenjuju informacije i zajednički provode istrage protiv organizovanih grupa i pojedinaca.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender