Bomba pala u krilo vozaču

Bomba pala u krilo vozaču

Bjegunac viđen u naselju Česma!

Bjegunac Željko Stevanović viđen je prije nekoliko trenutaka u blizini mosta u banjalučkom naselju Česma.

U ovom naselju je veliki broj policijskih patrola, javlja novinar “Nezavisnih” sa lica mjesta.

Na sebi je imao crne hlače, crnu majicu, crnu kraću jaknu i crni ruksak. Na glavi je imao crne naočare.

Uskoro opširnije…

U potragu za Stevanovićem, osim pripadnika banjalučkog Centra javne bezbednosti (CJB), uključena je i specijalna jedinica policije Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske s timom vodiča službenih pasa, a tokom dana biće angažovan i entitetski helikopterski servis.

Potparol Centra Marija Markanović potvrdila je da je uz sve raspoložive ljudske i materijalne kapacitetima tokom noći vršen pregled terena na kojem je policija sumnjala da se nalazi bombaš.

Aktivnosti na njegovom pronalasku su nastavljene i danas, navela je Markanović.

Policija je pozvala građane i putnike koji su se nalazili u autobusu u vrijeme izvršenja krivičnog dela da se jave u najbližu policijsku stanicu radi ustupanja korisnih informacija o događaju.

Bombaš ubio vozača u autobusu punom putnika

Vozač “Autoprevoza” Boro Topić (55) iz Banjaluke ubijen je juče u banjalučkom naselju Lazarevo kada je u autobus ubačena bomba čim je otvorio vrata na stajalištu.

Zločin se dogodio na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo, a u eksploziji su lakše ranjena dva putnika. U Kliničkom centru Banjaluka kazali su da su oni poslije ukazane pomoći pušteni kući.

Potraga za ubicom

Zbog sumnje da je izvršio ubistvo koje je šokiralo Banjaluku policija je pokrenula opsežnu potragu za Banjalučaninom Željkom Stevanovićem (50). U potragu su bile uključene sve raspoložive policijske snage, uključujući i ekipu sa helikopterom. Nivo na koji su podignute bezbjednosne mjere u gradu najbolje je ilustrovala činjenica da je na svakom autobuskom stajalištu stajao policajac. Do sad ubica nije uhapšen.

Stevanović je osumnjičen da je oko 10.50 časova ubacio bombu u skoro pun gradski autobus koji saobraća na liniji Banjaluka – Trn. Ubica je vozaču bacio bombu direktno u krilo, a od brojnih povreda on je preminuo za volanom.

– Topićevo tijelo je zaštitilo putnike u autobusu. Tragedija bi bila još veća da je bomba eksplodirala na podu autobusa – kazao je izvor blizak istrazi.

Nezapamćeni zločin je posljedica dugogodišnjeg sukoba između Stevanovića i Topića. Prema nezvaničnim informacijama, Stevanović je psihički bolesnik, a sa Topićem se zamjerio prije četiri godine.

– Sve je počelo svađom u autobusu, nakon koje ga je Topić izbacio iz autobusa. Poslije toga su se još nekoliko puta sukobili i svađali, a Stevanović je 2010. godine zapalio Topićev automobil. Topić je ranije prijavljivao policiji da mu Stevanović prijeti, zbog čega je bio i procesuiran – rekao je izvor blizak istrazi.

Zbog dugogodišnjih razmirica policija je odmah poslije ubistva posumnjala da iza napada stoji Stevanović. Sumnje su se obistinile kada su očevici prepoznali Stevanovića na fotografijama. To je bio alarm za potragu za njim. Policija je izuzela i snimak kamere u autobusu koja prati vozača i ulaz u autobus, a istražioci vjeruju da je uspjela da snimi i ubicu. Izuzet je i veći broj snimaka kamera sa obližnjih poslovnih prostora za koje se pretpostavlja da su snimile trenutak napada.

Jake policijske snage, među kojima su bili i specijalci, odmah su opkolile i pretresle Stevanovićevu kuću u Ulici Save Tekelije u naselju Lazarevo, ali ga tu nisu zatekli. Potraga je bila fokusirana na Lazarevo, jer je prema nezvaničnim informacijama Stevanović primijećen u blizini Perduvovog groblja.

Svjedoci horora

Putnici i očevici bili su šokirani prizorom, koji je podsjećao na scene iz holivudskih akcija. Jedan od očevidaca ispričao je da je vidio muškarca u crnim pantalonama i bijeloj košulji kako trči za autobusom dok se zaustavljao na stajalištu.

– Mislio sam da trči da ne bi zakasnio na autobus. U jednom trenutku ubacio je nešto u autobus, poslije čega se čula jaka eksplozija. Popucala su vjetrobranska stakla, a iz autobusa se čuo vrisak – kazao je sagovornik “Glasa Srpske”.

Ubica se poslije nekoliko sekundi dao u bijeg

– Pretrčao je ulicu, zatim preskočio ogradu u blizini Poljoprivredne škole i nastavio da bježi u pravcu tržnog centra “Tempo”. Cijelo vrijeme se osvrtao da li ga neko prati, a u jednom trenutku je bacio i mobilni telefon – ispričao je očevidac.

Poslije eksplozije nastala je panika u autobusu i među desetinama okupljenih na jednom od najfrekventnijih stajališta u gradu.

– Putnici su vrišteći izlijetali iz autobusa. Jedna djevojčica pala je u nesvijest čim je izašla iz dimom zagušenog autobusa. Svijest je poslije nje izgubila još jedna djevojka. Ljudi iz obližnjeg kafića su iznosili vodu i polivali ih kako bi došle sebi – kazali su očevici.

Nekoliko putnika istrčalo je iz autobusa obliveno krvlju, ali je utvrđeno da nisu teže povrijeđeni i da se radilo uglavnom o posjekotinama od stakla.

U trenutku eksplozije iz suprotnog smjera nailazio je džip, kojem su od detonacije i gelera polupana vjetrobranska stakla. U njemu su bile tri osobe, ali nisu povrijeđene.

Na mjesto zločina ubrzo su stigle policijske ekipe i blokirale ulice. Odmah su pretražene okolne zgrade i napušteni objekti, ali u njima nije pronađen niko sumnjiv.

Na mjesto tragedije stigli su i kćerka i sin nastradalog Topića, čije je tijelo još bilo u autobusu.

Uviđaj je pratio kompletan policijski vrh RS – direktor policije Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Zoran Mandić i njegovi zamjenici te načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Zoran Marić.

– Zločin nije teroristički čin. Riječ je o ličnom sukobu između Stevanovića i Topića. Pozivamo sve građane koji su se zatekli u autobusu ili u blizini ili one koji imaju bilo kakve informacije da se jave u najbližu policijsku stanicu ili na telefonski broj 122 – rekao je Marić navodeći inicijale ubijenog i osumnjičenog.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je došao na mjesto zločina, uputio je saučešće porodici ubijenog vozača i izrazio nadu da će policija brzo pronaći ubicu.

Generalni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je da je tragedija potresla preduzeće, a da za Topića imaju samo riječi pohvale.

– Topić je bio izuzetno poštovan u “Autoprevozu” i svi smo ostali u šoku kada smo čuli šta se dogodilo – rekao je Mijić.
Ugledna porodica

Stevanovićeve komšije ispričale su da je on psihički bolesnik

– Završio je medicinski fakultet, ali nije zaposlen. On je iz dobre porodice. Otac mu je sveštenik koji je sada u penziji. Cijeli rat su proveli u Srbiji, gdje je njegov otac imao parohiju. Kada su se vratili, Željko je počeo da radi u Domu zdravlja u blizini Banjaluke, ali su ga otpustili jer se, navodno, skidao go na poslu. Prije nekoliko mjeseci pretukao je roditelje, zbog čega je dolazila policija – ispričala je jedna od komšinica Stevanovićevih.

Stevanović za paljenje automobila osuđen uslovno

Bjegunac Željko Stevanović je zbog podmetanja požara pod automobil pokojnika u novembru prošle godine osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Kazna se ne bi izvršila da optuženi do novembra ove godine nije počinio neko krivično djelo.

Presudi je prethodilo priznanje krivice Stevanovića da je 7. marta 2010. godine u 14 časova benzinom zapalio automobil “mazda” vlasništvo pokojnog Bore Topića.

Optuženi je priznao da je benzin kojim je zapalio auto donio u flaši u ruksaku.

Benzin je zatim polio po gepeku mazde, parkirane ispred “Autoprevoza” u ulici Bulevar Srpske Vojske, a zatim je šibicom potpalio vatru i pobjegao prema “Metalu”.

Stevanovića su ubrzo uhvatili radnici obezbjeđenja u “Metalu” i predali policiji, a na autu je nastupila šteta od 1.700 maraka.

Kao otežavajuće okolnosti prilikom izricanja presude tada je navedena osveta, a olakšavajuće, ranija neosuđivanost, priznanje djela, teško imovinsko stanje.

U pritvoru je bio 10-tak dana jer se nije odazvao na sudski poziv da prisustvuje suđenju nakon čega je pušten na slobodu. Zanimljivo je da u ovom slučaju uopšte nije utvrđeno psihičko stanje Stevanovića za kojeg se navodi da je psihijatrijski bolesnik.

Osumnjičeni je juče na autobuskom stajalištu u banjalučkoj Ulici knjaza Miloša kroz ulazna vrata ubacio bombu “M-75” od čije eksplozije je poginuo vozač Bore.Topića, a dva lica lakše povrijeđena.

(Nezavisne novine)

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender