Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1489 – Kraljica Kipra Katarina Kornaro, posljednja vladarka iz dinastije Lizinjan, ustupila je svoju kraljevinu Mletačkoj Republici.

1558 – Njemački car Ferdinand I uzeo je titulu svetog rimskogcara bez uobičajenog papinog krunisanja.

1791. – U Beču izašao prvi broj “Serbskih novina”. Štampao ih je grčki patriota Markides Puljo, saradnik grčkog pjesnika i revolucionara Rige od Fere. List je izlazio utorkom i petkom do kraja 1792.

1804Rođen je austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, koji je bečkom vlaceru dao klasični oblik i znatno doprinio njegovoj popularnosti. Komponovao je više od 150 valcera, od kojih je najpoznatiji “Lorelaj-Zvuci Rajne”, veliki broj marševa, među kojima i čuveni “Marš Radecki”, polke, kadrile.

1820 Rođen je Vitorio Emanuele II, posljednji sardinski kralj (od 1849.) i prvi kralj ujedinjene Italije od 1861. do smrti 1878. Popularni “padre della patria”, Vitorio Emanuele II inaugurisao je parlamentarnu vladavinu u Italiji.

1864 Engleski istraživač Samjuel Bejker otkrio je drugi izvor rijeke Nil u istočnoj Africi i nazvao ga Albertovo jezero.

1879 Rođen je njemački naučnik Albert Ajnštajn,najistaknutiji teoretičar fizike u 20. vijeku, tvorac teorije relativiteta (1916.), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Iz Njemačke je emigrirao u SAD 1933. godine poslije dolaska nacista na vlast. Na njegovo upozorenje 1939. da bi Nijemci mogli napraviti atomsku bombu, započeli su u SAD istraživački radovi za proizvodnju te bombe. Bio je oženjen srpskom matematičarkom Milevom Marić.

1883U Londonu je umro njemački filozof i ekonomist Karl Mark, najznačajniji teoretičar modernog socijalizma i komunizma u 19. vijeku. S Fridrihom Engelsom objavio je 1848. “Komunistički manifest” (“Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Teze o Fojerbahu”, “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, “Kapital – kritika političke ekonomije”).

1891Podmornica “Monarh” je postavila telefonski kabl ispod Lamanša, pripremajući prvu telefonsku vezu Velike Britanije s kontinentom.

1932Rođen je srpski pjesnik, novinar, pisac filmskih scenarija i radio drama Miroslav Antić. Objavio je više od 30 knjiga, među kojima i zbirke pjesama za djecu “Plavi čuperak”, “Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”.

Miroslav_Mika_Antic_627x344
Miroslav Antić

1932Samoubistvo je izvršio američki industrijalac Džordž Istman, jedan od pionira fotografije i filma, osnivač kompanije “Kodak”.

1938 Strijeljan je ruski revolucionar Nikolaj Buharin. Jedan odvodećih ideologa boljševika proglašen je krivim za kontrarevolucionarne aktivnosti i špijunažu na montiranom procesu i osuđen na smrt.

1945 Britansko ratno vazduhoplovstvo izbacilo je na željeznički vijadukt u njemačkom gradu Bilefeld najtežu bombu u Drugom svjetskom ratu, “Velikog Slema” težine 11 tona.

1953 Umro je Klement Gotvald predsjednik Čehoslovačke od 1948, kada su svu vlast u toj državi preuzeli komunisti. U njegovo vrijeme staljinističko razdoblje kulta ličnosti dostiglo je vrhunac, a na insceniranim procesima osuđeni su na smrt i strijeljani neki istaknuti komunisti kao što su Slanski i Klementis.

1976Egipat je poništio ugovor o prijateljstvu i saradnji sklopljen sa Sovjetskim Savezom 1971.

1979 Najmanje 200 ljudi je poginulo prilikom pada aviona tipa”Trajdent” na jednu fabriku blizu Pekinga.

1980 U avionskoj nesreći u Varšavi poginulo je 87 osoba, među kojima 14 članova američkog bokserskog tima.

1983Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK)saglasile su se, prvi put od osnivanja te organizacije 1960. da smanje cijene nafte za 15 odsto.

1986 Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke i potom Umetničke akademije u Beogradu (simfonijska poema “Put u pobedu”, kantate “Vezilja slobode”, “Svetli grobovi”, “Srbija”, gudački kvarteti, solo pjesme).

1991 “Birmingemska šestorka” – šest Iraca pogrešnooptuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pabove u engleskom gradu Birmingem – oslobođena je nakon 16 godina provedenih u zatvoru.

1995 Astronaut Norman Tagard postao je prvi Amerikanac koji je poletio u kosmos ruskom raketom, lansiranom s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu.

1997Umro je američki filmski režiser Fred Cineman, dobitnik dva Oskara za filmove “Odavde do vječnosti” i “Čovjek za sva vremena”. Čuven je i po filmovima “Tačno u podne”, “Starac i more” i “Operacija Šakal”.

2003Američki predsjednik Džordž Buš produžioje sankcije Iraku uvedene 1995, kojima se zabranjuje američkim građanima i kompanijama da ulažu u razvoj iračke naftne industrije.

2004 Pobjedom na izborima ruski predsjednik Vladimir Putin obezbjedio je drugi četvorogodišnji mandat. Na taj položaj ponovo je izabran 2012. godine.

2006Umro je bivši predsjednik Estonije Lenart Meri ključna ličnost pokreta za nezavisnost te baltičke zemlje. Bio je prvi predsjednik Estonije, nakon sticanja nezavisnosti 1992. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender