19. 01. 2022.
Izborne zanimljivosti u Srbiji: Potrebne nove lampe jer prošle niko nije vratio

Izborne zanimljivosti u Srbiji: Potrebne nove lampe jer prošle niko nije vratio

Izborne zanimljivosti u Srbiji: Potrebne nove lampe jer prošle niko nije vratio

 Ukoliko se utvrdi da i poslije uključenja ti programi krše predizbornu tišinu, Agencija će naložiti kablovskim operatorima da ih isključe iz ponude do kraja predizborne tišine, navodi se u saopštenju. Savjet RRA upozorava sve emitere i kablovske operatore na obavezu poštovanja izborne tišine, koja je počela u četvrtak 13. marta od 24 sata, a završava se u nedelju 16. marta u 20 sati.

Televizije BN i OBN proizvode program u Bosni i Hercegovini, a nalaze u programskoj ponudi 12 kablovskih operatora iz Srbije.

Inače predizborna tišina odnosi se i na internet portale.

Broj glasača veći od broja popisanih iz 2011. godine

U jedinstveni birački spisak ubisano je 6.767.324 što je za oko 700.000 više u odnosu na popis iz 2011. godine, kada ih je bilo 5.940.816

Razlog za to je, kažu, da su u birački spisak upisani svi koji imaju prebivalište u Srbiji, čak i ako već godinama žive u inostranstvu, zbog čega nisu ni popisani.

Lampe mimo tendera

Iz državnog budžeta i ove godine izdvojeno je pet miliona dinara za kupovinu UV lampi iako su nabavljene i za prethodne izbore. Lampe se iznova nabavljaju za svake izbore, jer ih članovi biračkih odbora ne vraćaju iako je to obaveza, ili ih unište – jer se igraju sa njima.

Republička izborna komisija izdvojila je oko 220.000 evra za nabavku UV lampi i flašica spreja za obeležavanje prsta birača na parlamentarnim izborima 16. marta. RIK je bio prinuđen da nabavi 17.500 bočica spreja u vrijednosti od ukupno 20.500.000 dinara, jer je onima koje su korišćene za prethodne izbore istekao rok trajanja još sredinom 2013. godine. Nejasno je, međutim, zašto se išlo u nabavku UV lampi koje su kupovane i 2012. godine.

Bez tendera

Za nabavku sprejova i lampi bilo je zaduženo preduzeće “Master tim”, a nabavka je pokrenuta bez objavljivanja javnog poziva. Isto preduzeće je na isti način dobilo posao i za prethodne izbore.

Cijena

Vanredni republički izbori, koji se održavaju u nedelju, 16. marta, koštaće milijardu 146 miliona i 440 hiljada dinara, odnosno oko 9,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve.

Glasačka mjesta

Biće otvorena 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.

(Kontakt radio)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender