Lavrov: Ukoliko je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim!

Rusija će poštovati rezultat referenduma na Krimu. Nije nam potrebna međunarodna dozvola da razmatramo rusko-ukrajinske odnose, a Ukrajina mora da promijeni svoje zakone, prvo je što je Sergej Lavrov izjavio poslije sastanka sa američkim kolegom koji je trajao skoro pet časova.

Na pitanje novinara da li mu je Keri prijetio sankcijama, Lavrov je rekao: “Mi već znamo da postoji mogućnost sankcija, pratimo vesti. Mogu vam reći da naš partner shvata da su sankcije kontraproduktivni instrument.” Besmisleno je pretiti u politici, dodao je on.

Što se tiče referenduma na Krimu, predsjednik Putin je već rekao da ćemo poštovati volju naroda Krima, ponovio je on. “Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim“, kazao je ruski ministar i dodao da je besmisleno spekulisati dok ne stignu rezultati referenduma na Krimu. “Pravo naroda na samoopredeljenje niko nije ukinuo. Ono je dato u Povelji UN“, podsjetio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da je Rusija zabrinuta zbog toga što se u Ukrajini “ne preduzimaju potrebne mjere za zaštitu pravnog poretka, ne preduzimaju se konkretne mjere da se obuzdaju ilegalne aktivnosti radikalnih elemenata, koji nastavljaju da organizuju nasilne provokacije i pokušavaju da pojačaju uticaj u zemlji”. Ukrajina mora da promijeni zakone zbog zaštite svih oblasti,

Inače, jedna od vijesti dana koje su obilježile 25. dan ukrajinske krize jeste dramatična izjava Aleksandra Turčinova, privremenog predsjednika Ukrajine, da je Rusija spremna na invaziju, i da su ruske snage na granicama “spremne da napadnu”. Osim toga, sajtovi organa vlasti na Krimu, ali i u Rusiji, bili su izloženi masovnom hakerskom napadu, a Evropska unija je na crnu listu, koju bi trebalo da usvoji u ponedjeljak, stavila najbliže saradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, među kojima je i vođa motocikističkog kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldostanov.

Nakon razgovora sa Lavrovim, Keri je izjavio da Rusija ima strateške i kulturne interese na Krimu, ali da ih Amerika razume i poštuje.

– Putin neće doneti konkretnu odluku o Ukrajini pre završetka referenduma na Krima, ali Amerika neće priznati rezultat glasanja – rekao je Keri i dodao da ruske trupe u blizini ukrajinske granice samo podižu tenziju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender