17. 10. 2021.
Njemačka se premišlja da li da dopusti koncert fašiste Tompsona

Njemačka se premišlja da li da dopusti koncert fašiste Tompsona

Njemačka se premišlja da li da dopusti koncert fašiste Tompsona

Iz Perkovićevog štaba ocjenjuju da je to ne samo uvreda za Tompsona već i za njegovu publiku.

Perković, koji je podjednako “uspješan i kontroverzan”, bi sa svojim bendom u berlinskom “Kolumbijaholu” trebalo da nastupi 26. aprila, piše berlinski list pod naslovom “Smije li naci Hrvat Marko Perković da nastupi u Berlinu?”

“Tokom Perkovićeve svjetske turneje na njegovom je koncertu u Frankfurtu bilo 13.000 obožavatelja. Perković slovi za jednu od najuticajnijih hrvatskih zvijezda. Ali, šta se krije iza fasade rok-pjevača”, pita njemački list.

Tompson je svoje koncerte započinjao ustaškim fašističkim pozdravom “Za dom”, piše “Kurir” i dodaje da je on pjevao pjesme u kojima se slave ubistva Srba i Jevreja u koncentracionim logorima.

“Kurir”, kako je prenio riječki dnevnik, navodi i da je pjevaču, koji za sebe kaže da nije niti nacista, niti fašista, već patriota, u Holandiji svojevremeno zabranjen nastup te da su u Švajcarskoj i Hamburgu njegovi koncerti otkazani zbog prijetnje kršenja javnog reda i mira.

Podsjeća se i da je Tompson u Berlinu već nastupao 2006. i 2009. godine kada je napunio koncertnu dvoranu “Kolumbijahol”.

Jakov Kolak, organizator ovog događaja, koji se na Fejsbuku najavljuje kao muzički spektakl najveće hrvatske zvijezde, za berlinski dnevnik kaže da Tompson više ne pjeva o ratu i da je njegov novi album “potpuno bezazlen”.

“U njegovim tekstovima nema ničeg radikalno-desničarskog. Biće to odličan porodični koncert”, rekao je on.

Hrvatski portal Thompson.hr je pisanje “Kurira” nazvao pokušajem blaćenja hrvatskog pjevača.

“Njemačka javnost i neki ozbiljni mediji ne pitaju se treba li Tompson da pjeva u Njemačkoj, ali to se pita jedan portal, po nama beznačajan i u malom mjestu, a kamoli u državi Njemačkoj. Koliko je bitan, govori i činjenica da su neki hrvatski ‘dušebrižni’ mediji prvi put prenijeli neku vijest sa tog portala”, navodi se u odgovoru  “Kuriru” i dodaje da začuđuje činjenica da neki “dušebrižni” portali u Hrvatskoj opet u “svom udbaškom maniru” prenose članke nekog portala za koji nije čula većina novinara u Njemačkoj, a kamoli u Hrvatskoj.

Odbacuje se i da je Tompson nacista uz objašnjenjem da on to ni ne može da bude jer je rođen tek 1966. godine.

Ne negira se, međuitm, da je Tompson učesnik hrvatskog rata i rodoljub.

“Prozivati čovjeka i etiketirati ga nacističkim pjevačem, nije samo uvreda Tompsonu nego i njegovoj publici i svim hrvatskim braniteljima čiji je i on bio pripadnik”, navodi se u saopštenju objavljenom na portal Thompson.hr.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender