06. 12. 2021.
Rusi srušili dron SAD iznad Krima

Rusi srušili dron SAD iznad Krima

Rusi srušili dron SAD iznad Krima

“Bespilotna letjelica nalazila se na oko 4.000 metara visine i nije bila vidljiva sa zemlje”, naveo je “Rostek”, dodajući da je “dron, gotovo netaknut, pao u ruke odbrambenih snaga”.

“Rostek” je u saopštenju dodao da je proizveo opremu pomoću koje je letjelica srušena, ali nije precizirao ko je tom opremom upravljao.

Dron MQ-5B je prema svom identifikacionom broju izgleda dio 66. američke vojne brigade za izvidjanje čija je baza u Bavarskoj, dalje je navela ruska kompanija koja je i objavila sliku letjelice na svom vebsajtu.

Kako navodi agencija Frans pres to saopštenje je kasnije uklonjeno sa sajta.

Slika je pokazala bespilotnu letjelicu u letu u gro planu, naoružanu sa dvije male rakete, ali ne i njene ostatke na tlu poslije navodnog rušenja, piše Frans pres.

U saopštenju se navodi da se radi o bespilotnoj letjelici za izvidjanje i za napade.

Američki nosač ostaje u Sredozemlju zbog Ukrajine

Sjedinjene Američke Države (SAD) zadržaće svoj nosač aviona u Sredozemnom moru nekoliko dana duže nego što je planirano, kao dio napora da se osiguraju američki saveznici u Evropi zabrinuti zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.

Voren je naveo da će američki nosač “Džordž H.V. Buš” i prateći vojni brodovi ostati u regionu “još nekoliko dana da sprovedu dodatnu vježbu i unaprede pomorske sposobnosti”.

“To je još nekoliko dana više nego što je prvobitno bilo planirano. Postoje dva razloga. Jedan je da se sprovedu dodatne moguće vježbe, i iskreno, jer mnogo toga što mi radimo tamo, sada, napori su da se osiguraju naši saveznici”, rekao je Voren, prenela je agencija Rojters.

Voren nije isključio mogućnost da američki nosač aviona ostane i duže u Sredozemnom moru.

Pentagon je preduzeo niz koraka da uvjeri saveznike da su bezbjedni bez obzira na krizu u Ukrajini i što su ruski vojnici “okupirali” Krimsko poluostrvo, gdje se od ranije nalazi ruska Crnomorska flota, navela je britanska agencija.

Podsjetimo, prethodno jeruska mornarica saopštila da su njeni monarički avioni počeli vježbu iznad Sredozemnog mora.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender