30. 11. 2021.
SB UN danas o rezoluciji o Krimu

SB UN danas o rezoluciji o Krimu

SB UN danas o rezoluciji o Krimu

Sjednicu je sazvao SAD i diplomate očekuju da će Rusija, stalna članica SB, uložiti veto na tekst dokumenta.

Jedan zapadni diplomata je rekao da je neizvjesniji stav Kine koja često stane na stranu Rusije u Savjetu bezbjednosti, posebno prilikom glasanja o Siriji, jer je Kinezima neprijatno.

Taj diplomata je rekao da su dva principa kineske diplomatije koje je kineski ambasador stalno ponavljao tokom šest sjednica Savjeta bezbjednosti o ukrajinskoj krizi – nemješanje u unutrašnje stvari i poštovanje teritorijalnog integriteta – biti dovedeni u pitanje nedjeljnim referendumom na Krimu.

Na referndumu će stanovnici Krima odlučivati o tome da li žele da se odvoje od Ukrajine i pripoje Rusiji.

“Jedini cilj ove rezolucije je da se postigne da Kina bude uzdržana i da se na taj način istakne sve veća izolacija Rusije”, rekao je drugi diplomata.

Prijedlog rezolucije napisan je vrlo odmjereno tako da bi Peking mogao da ga prihvati. U njoj se ne navodi eksplicitno Rusija niti se traži povlačenje ruskih vojnih pojačanja sa Krima, takođe se ne govori o sankcijama.

U predlijoženoj rezoluciji se navodi da referendum ne može da ima nikakvu važnost i da ne može da predstavlja osnovu za bilo kakvu izmjenu statuta Krima.

Traži se od svih zemalja da ne priznaju rezultate referenduma i da ne preduzmu nikakvu akciju koja bi mogla biti protumačena kao priznavanje promjene statuta te ukrajinske oblasti. To je formula koja indirektno traži od Rusije da ne pripoji Krim.

U predloženom tekstu se takođe ponavlja privrženost Savjeta bezbjedosti suverentitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Traži se od Moskve i Kijeva da otpočnu direktan politički dijalog i da pokažu uzdržanost. Pozdravlja se izražena volja novih vlasti u Kijevu da poštuju prava svih Ukrajinaca, uključujući pripadnike manjina. To je još jedan ustupak Moskvi koja osuđuje vlasti u Kijevu da diskriminiše stanovništvo koje govori ruski.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender